Председателят на АББ Петър Андронов изрично изтъкна, че методиката ще

...
Председателят на АББ Петър Андронов изрично изтъкна, че методиката ще
Коментари Харесай

Банките ще представят мораториум върху плащанията по кредити в следващите дни

Председателят на АББ Петър Андронов категорично посочи, че методиката ще цели да се подкрепят единствено изрядните платци, затруднени в резултат на рецесията, а не недобросъвестни длъжници.

© Надежда Чипева Очакваният мораториум върху заплащанията по банкови заеми поради породената от пандемията икономическа рецесия, евентуално ще са подготвени до дни. Те се приготвят от Асоцоацията на банките в България и ще бъдат показани на Българска народна банка откакто бъдат признати инструкции за мораториумите от Европейския банков орган (ЕБО), което се чака да стане на следващия ден. Такъв извод може да се направи от известие по тематиката на Българска народна банка.

В цялостна подготвеност

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Няколко изявления на премиера Бойко Борисов предходната седмица сътвориха очакване пакет ограничения за облекчение на кредитополучателите да бъде показан в сряда. Вероятно и това е повода Българска народна банка да внесе конкретизиране през днешния ден, че към момента консултациите в ЕБО не престават.

" На сегашния стадий е финализиран план на напътствие на ЕБО във връзка с тези мораториуми. Проектът ще бъде гласуван в ЕБО на 2 април 2020 година до края на работния ден ", изясняват от Българска народна банка, която взе участие в полемиките.

" На основата на утвърждения в ЕБО документ Управителният съвет на Българска народна банка ще одобри решение по използването на напътствието на ЕБО в България и ще изиска от комерсиалните банки да предложат за одобряване в Българска народна банка обединен план на правила за частен мораториум върху заплащанията по банкови заеми във връзка със обстановката с Коронавирус 19 ", се споделя още в известието.

По правила на бранша

Частен мораториум, ще рече подобен, натрапен непринудено от банковия бранш, а не натрапен от регулатор или страна. Така действително в България облекченията за клиентите ще бъдат по модел, направен от самите банки. По информация на " Капитал " в бранша към този момент има цялостно единодушие към определения метод като само се чакат финалните инструкции от ЕБО и валидирането им с решение на Българска народна банка.

В предаването " Референдум " по Българска национална телевизия ръководителят на АББ Петър Андронов категорично посочи, че методиката ще цели да се подкрепят единствено изрядните платци, затруднени в резултат на рецесията, а не недобросъвестни длъжници.

И до момента банки самостоятелно преструктурират заеми на клиенти със усложнения поради рецесията, само че имат потребност от по-структурирано решение, с цел да може огромна част от аналогичните случаи да се третират еднотипно и бързо. Освен това банките имат потребност и от регулаторна сигурност, че просрочиата в резултат на мораториума, няма да породят незабавна потребност от хранителни запаси, които да подядат финансовата им адекватност.

Преди седмица в първичните си насоки ЕБО даде знак, че ще даде оптимално еластичност в това отношение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР