Председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)

...
Председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)
Коментари Харесай

Комисията за отнемане на имуществото отказва да признае колко плаща за незаконна конфискация

Председателя на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) Пламен Геоергиев отхвърля да даде информация какъв брой средства са изхарчени за противозаконна конфискация. Това оповестява в. " Сега " базирайки се на отвод от Георгиев на питане по закона за достъп до социална информация.

Повод за питането са няколко каузи за десетки хиляди левове компенсации, присъдени на жители по закона за отговорността на страната поради конфискация, призната за противозаконна от съда. Исканата информация е била за какъв брой такива каузи е наказана комисията, какъв е размерът на компенсациите, дължими от нея, както и данни за самите цивилен процеси. Тези обстоятелства, които демонстрират по какъв начин работи комисията, отсъстват от финансовите й доклади и от годишните отчети за активността й.

" Тази информация е служебна загадка ", е постановил в отхвърли си по закона за достъп до информация Георгиев. Мотивите му са, че тези данни са станали известни в комисията във връзка осъществяването на отговорностите й и по тази причина са служебна загадка. Освен това, в случай че бъдела разкрита, тя щяла да засегне правата на трети лица.

Според юрист Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация " решението на Георгиев е " безобразно " и " потресаващо ". " Пълен парадокс е да криеш като класифицирана информация на какво са те осъдили. Това са пари от държавния бюджет, това е въпрос за законосъобразността на твоите дейности, по какъв начин харчиш парите на данъкоплатците като последица от това дали спазваш закона ", счита Кашъмов. Той напомни, че какво са секретни данни, се дефинира от Закона за отбрана на класифицираната информация.

Комисията очевидно обгръща в мъгла своята работа. Преди време " Капитал " заяви, че инспекциите против някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов и други са били засекретени.

Пламен Георгиев е харесан от ръководещите да оглави новата антикорупционна комисия. В идващия месец и половина следва съставът й да бъде запълнен от Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР