Председателя на КЕВР Иван Иванов е категоричен, че няма основания

...
Председателя на КЕВР Иван Иванов е категоричен, че няма основания
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва с 2.6% от 1 парил

Председателя на КЕВР Иван Иванов е безапелационен, че няма учредения за повишение и на цената на парното.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
ЕСО предвижда, че през 2027 година ще има задоволително ток и без АЕЦ " Белене "

Ще са нужни обаче вложения от 1.3 милиарда лева през идващите 10 години
28 мар 2018
Ще разбие ли " Турски поток " фантазиите за хъб " Балкан "

" Газпром " ще демонтира 500 км тръби поради нямаляване на потенциала на газопровода
20 мар 2018
Започва изследването на газовия хъб " Балкан "

Договорът с българо-швейцарския консорциум е за 2.3 млн. лв., цялото оборудване се чака да коства до 2.4 милиарда евро
18 мар 2018
Държавата ще заплаща за американските централи даже да скапе договорите

Задължително изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени от така наречен американски централи може да бъде прекъснато до две седмици, споделили ръководещите на работодателските организации
16 мар 2018 Цената на природния газ за второто тримесечие на 2018 година ще се увеличи с 2.6%, реши
Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). В заявката си " Булгаргаз " изиска по-голямо повишаване - 4.82%, само че специалисти на регулатора са пресметнали, че нарастването би трябвало да е до 361.82 лева за 1000 куб.м без данък и Данък добавена стойност.

" Няма да има смяна и в цената на високоефективната електрическа сила, създавана по смесен прийом от топлофикационните сдружения, употребяващи природен газ ", съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

В решението на регулатора се споделя още, че все още на пазара на природен газ не са налице в действителност предпоставки за образуване на конкурентна среда и заради това комисията се произнася с обособени ценови решения за всяко тримесечие на годината. Следващата смяна ще е на 1 юли.

От какво зависи цената

При установяване на цената на природния газ КЕВР ползва напълно съществуващата методика, разказана в настоящия контракт сред " Булгаргаз " и " Газпром износ ". Формулата регистрира придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари за последните 9 месеца, както и измененията в курса на щатския $. Правомощията на регулатора са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " дава отговор на условията на Наредба №2 за установяване цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения.

Предложената цена от 361.82 лева за 1000 куб.м за продажба на природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, включва съставния елемент за услугата " социална доставка " в размер на 5.42 лева./1000 nm3, както и съставния елемент " обвързване към обществото " от 1.37 лева./1000 nm3, която покрива разноските на " Булгаргаз " за предпазване на количества в газохранилището Чирен. В тази сума обаче не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа, които клиентите заплащат на крайните доставчици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР