Председателя на КЕВР Иван Иванов © Цветелина Белутова Още по

...
Председателя на КЕВР Иван Иванов © Цветелина Белутова Още по
Коментари Харесай

КЕВР обяви по-високи цени на тока, природния газ и парното

Председателя на КЕВР Иван Иванов

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Строежът на газовата връзка с Гърция стартира на хартия, на процедура - не

Проектната компания ще бъде включена като бенефициент по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност "
29 юни 2018
Изчезващите търговци на ток

От пазара излизат няколко огромни медиатора, защото по-пазарният модел от 1 юли върви с нови тежести за търговците на ток
29 юни 2018
Сделката за ЧЕЗ още веднъж нажежи Народното събрание

След разглеждането на годишния отчет за активността на КЕВР Българска социалистическа партия изиска освобождение на ръководителя й Иван Иванов
28 юни 2018
Природният газ нараства с 11%, следва покачване на топлата вода и парното

Окончателното решние на КЕВР ще бъде оповестено на 29 юни
25 юни 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
15 юни 2018 От 1 юли всички цени в енергетиката се повишават. С по-малко от това, което желаеха производителите и доставчиците, само че с повече, в сравнение с бяха първичните упования. Председателя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов изясни, че регулаторът ползва консервативна ценова политика и употребява всяка опция да взима решения в интерес на жителите и бизнеса, само че не би трябвало енергийните сдружения да изпадат в тежко финансово положение. Заради повишаването на петрола на международните пазари през последните месеци по-голямото нарастване на цените няма по какъв начин да бъде избегнато.

В същото време опитите цените на тока и природния газ да се задържат на допустимо най-ниско равнище, с цел да не се провокира публично неодобрение, могат да основат нова рецесия в енергетиката. Показателно е, че Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " продължава да натрупа съществени загуби, като единствено за предходната година е на минус с над 160 млн. лв..

Решението на КЕВР бе съпроводено от митинги. В неделя десетки блокираха придвижването по бул. " Дондуков ", като бяха издигнали плакати с надпис " Убиват ни с тока, водата и парното! И за въздуха ли ще плащаме? ".

Токът с най-малка смяна

Средното нарастване на цените на електрическата сила за бита в страната от 1 юли ще бъде с 2.03%, макар че ЕРП-та желаеха доста повече. " ЧЕЗ Електро България " да вземем за пример направи предложение за увеличение на нощната цена с 51% (от 0.05696 лева за киловатчас до 0.08603 лева за киловатчас) и на дневната цена - с 5%. Като претекст за това бяха посочени цените, на които сдружението купува нощната сила от НЕК. " Към момента " ЧЕЗ Електро " продава за битовите клиенти сила по нощна цена под себестойност - цената, по която купува силата от НЕК е 107.71 лева за мегаватчас, а тази, по която продава на битовите клиенти, е 56.96 лева за мегаватчас. Поради това предлагаме равнене на нощните цени за стопанските и битовите клиенти ", обявиха през април от ЧЕЗ.

Според КЕВР обаче повишението на крайната цена за клиентите на ЧЕЗ ще е единствено с 1.75%, за тези на ЕВН – 1.82%, а за клиентите на " Енерго Про " с 2.78%. Първоначално КЕВР планираше междинното повишаване да е 1.89%, само че поради занчителното нарастване на цената на природния газ изчисленията бяха преразгледани.

Когато газът зависи от петрола

При одобряване на цената на природния газ КЕВР регистрира изискванията по настоящия контракт сред " Булгаргаз " и " Газпром " и ползва напълно залегналата в него методика, според която се вземат поради придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари през последните 9 месеца, измененията в курса на щатския $ по отношение на лв., както и прогнозните количества природен газ, които ще се доставят. Правомощията на регулатора са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " дава отговор на условията за установяване цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения.

В случая публичния снабдител бе изискал повишаване с 18%, само че ще получи 10.81% - до 400.95 лева./1000 куб. м. Поскъпването ще бъде трето следващо от началото на годината, откакто на 1 януари имаше скок от 2.75%, а на 1 април - 4.82%.

" Това е минималното покачване, което ние дефинираме въз основа на прекомерно високите цени на суровия нефт и на петролните деривати на интернационалния пазар. Цени, върху които нито " Булгаргаз ", нито държавното управление на България могат да въздействат ", съобщи ръководителят на регулаторната комисия Иван Иванов.

Според изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов обаче решението на КЕВР ще затрудни доставките на природен газ в страната и сдружението може да не е в положение да извършва лицензионните си отговорности.

Парното от 1% до 17% нагоре в другите градове

Заради поскъпвнето на природния газ с над 5% КЕВР дефинира и нови пределни цени на топлинната сила от 1 юли 2018 година След използване на ценообразуващия модел, междинното нарастване на цените в бранш " Топлоенергетика " за цялата страна е към 7.33%. За клиентите на " Топлофикация София " цената на топлинни услуги нараства с 7.46%, за потребителите в Пловдив - с 0.94 %, в Плевен - с 15.19%, в Бургас – с 17.12%, във Варна – с 4.89%, във Велико Търново – с 2.89%, във Враца – с 5.42 %, в Разград – с 7.45%
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР