Председателската на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че

...
Председателската на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Цените на газа в ЕС могат да останат високи за известно време

Председателската на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че цените на газа в Европейски Съюз могат да останат високи за известно време.

На конференция, проведена от немски медии в Брюксел, тя акцентира, че има от ден на ден признаци за потреблението на газовите доставки от страна на Русия като средство за политически напън.

Фон дер Лайен дефинира като " чудноват " обстоятелството, че " Газпром " не демонстрира интерес за увеличение на доставките на синьото гориво за Европа, макар рекордните му цени и голямото търсене. Цените доближиха рекордни равнища през последните месеци, а наличността на газ в складовете на Европейски Съюз е с 10 на 100 по-ниска спрямо нормалните равнища по това време на годината.

Председателката на Еврокомисията напомни, че Общността построява партньорство за енергийна сигурност със Съединените щати, най-много за доставки на полутечен газ.

Днес във Вашингтон се организира енергиен съвет САЩ-ЕС, като там са висшият представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисарят за енергетиката Кадри Симпсън.

Миналата седмица формален представител на Европейски Съюз дефинира вероятностите за увеличение на доставките на полутечен газ оттова като " положителни ", а януари - като рекорден месец за тях.

Общността води договаряния също с Норвегия, Катар и Азербайджан. В момента Европейски Съюз внася от Русия 40 на 100 от горивото в енергийния си микс, 39 на 100 идва от Норвегия, а останалата част се запълва от полутечен газ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР