Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси направи кратко, но

...
Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси направи кратко, но
Коментари Харесай

Китай се подготвя за военни учения след посещението на Пелоси в Тайван

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси направи малко, само че спорно посещаване в Тайван, който Китай смята за отделила се провинция. Това е първото сходно посещаване на водач на Камарата на представителите от 1997 година насам.

Тя се случи на фона на високо напрежение сред Китай и Съединени американски щати. Преди Пелоси публично да кацне в Тайван, китайски военен аероплан прелетя през Тайванския проток. Визитата на Пелоси рискува да трасне връзките сред Вашингтон и Пекин към ново дъно.

Новите учения на Китай към Тайван са най-големите в историята и са главният метод, по който Пекин дава отговор на визитата на Пелоси. Ученията ще се организират в оживени водни пътища и ще включват пукотевица с бойни патрони на далечни дистанции, споделя Пекин.

Тайван изиска от корабите да намерят различни направления, с цел да избегнат ученията, и договаря със прилежащите Япония и Филипините за намиране на различни авиационни направления.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели, че военните учения са безотговорни и предизвести, че могат да излязат отвън надзор.

Обявяването на сходни военни учения от страна на Китай е злокобно. Пекин направи същото през 1996 година, когато за финален път имаше по този начин наречената " Криза в Тайванския проток “. Но тогава всички неразрешени зони бяха много отвън териториалните води на Тайван.

Този път три от шестте зони навлизат в ограничаването от 12 благи на Тайван. Това е невиждано. Министерството на защитата на Тайван към този момент назова този ход нарушаване на конвенциите на Организация на обединените нации и сподели, че се равнява на въздушна и морска обсада против острова.

Ако Китай реалокира кораби или самолети в тези зони, това ще се равнява на навлизане в територията на Тайван. Това прави залозите доста по-високи, защото Тайван може да се почувства заставен да отбрани личните си води.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР