Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави днес

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави днес
Коментари Харесай

Фон дер Лайен прегърна Зеленски. Борел: Европейците са склонни да спрат помощта за Украйна

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави през днешния ден Украйна за постигнатите напоследък триумфи във войната с Русия. Тя даде взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, като го прегърна за фотография, съобщи ДПА.

" Зная, че е нужна консолидация на напъните, само че въпреки всичко съм впечатлена да видя смелостта на украинските въоръжени сили ", съобщи тя. " Техните триумфи повдигат духа, бих споделила, освен на украинския народ, само че също и на всичките ви другари ", сподели Фон дер Лайен.

" Процесът за присъединение към Европейския съюз е в цялостен ход. Впечатлена съм да видя скоростта, решимостта и прецизността, с която напредваме ", сподели председателката на Европейската комисия, представена от Българска телеграфна агенция.

 Снимка: АР/БТА

Фон дер Лайен, която дойде в Киев през вчерашния ден за среща със Зеленски, добави, че Европейският съюз би трябвало да направи всичко по силите си, с цел да подсигурява, че ще има " повече бизнес и повече доходи " за Украйна . Тя сподели, че Европейски Съюз ще даде на Киев 100 млн. евро за възобновяване на учебните заведения в страната.

Зеленски сподели на конференцията, че системите за противовъздушна защита са приоритет за страната му в опитите ѝ да отбрани градовете си от съветски въздушни удари.

Той добави, че към момента не е получил позитивен отговор от страна на Израел за допустима доставка на системи за противовъздушна защита. Зеленски сподели, че сходни системи, обещани по-рано от Германия и Съединени американски щати, към момента не са пристигнали в Украйна.

Друг приоритет за Украйна е интеграцията в единния пазар на Европейски Съюз, където стоките, услугите и капиталите могат да се движат свободно сред страните, сподели още украинският президент.

" Приоритетен въпрос за нас е интеграцията на Украйна в единния пазар на Европейски Съюз, защото сме поели по пътя към приемане на статут на страна членка на Европейски Съюз ", добави Зеленски.



Жозеп Борел: Европейците са склонни да спрат помощта за Украйна

" Част от европейците са склонни да спрат да оказват помощ на Украйна ", съобщи дипломацият №1 на Европейски Съюз Жозеп Борел в изявление за испанския вестник " Ел Мундо ".

" Изкушението да се отдръпна поддръжката за Украйна е налице в част от европейското общество. Те желаят да сложат завършек на спора, тъй като не могат да понесат следствията и растящите цени. Трябва да се борим с този метод на мислене ", сподели Борел.

Дипломатът съобщи, че в този момент не е моментът за уязвимост, и прикани за поддръжка на Киев. " Не желая продължение на спора, само че е ясно, че той ще бъде извоюван на бойното поле, дипломацията е в задънена улица ", заключи Борел.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика приветства новините, идващи от фронта, само че приканва към нерешителност и предизвести, че " Русия няма да се откаже ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР