Председателката на Европейската комисия каза в Кипър днес, че се

...
Председателката на Европейската комисия каза в Кипър днес, че се
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: В неделя очаквам откриване на морски коридор между Кипър и Газа

Председателката на Европейската комисия сподели в Кипър през днешния ден, че се надява в неделя да бъде открит кулоар, допускащ превозването на филантропична помощ от средиземноморския остров към разкъсваната от войната линия Газа, заяви Българска телеграфна агенция по информации на международните медии.

 

„ Откриваме този кипърски морски кулоар дружно – Европейският съюз, Обединените арабски емирства и Съединени американски щати. (...) Ние сме доста покрай откриването на този кулоар, надяваме се тази неделя ", сподели Фон дер Лайен, представена от Ройтерс.

 

Тя е на публично посещаване в Кипър, а през днешния ден посети пристанището в Ларнака в южната част на острова дружно с президента Никос Христодулидис.

 

Фон дер Лайен заяви също, че през днешния ден транспортен съд с филантропична помощ ще отплава за Газа. Корабът ще направи пилотно пътешестване за тестване на морския кулоар.

 

Усилията за фрапантно увеличение на доставките на помощ алармираха за възходящо отчаяние в Съединени американски щати и Европа от държанието на Израел във войната, отбелязва АП.

 

Вчера президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи проект за създаване на краткотрайно пристанище в Газа, с цел да помогне за доставянето на помощ, наблягайки по какъв начин Съединени американски щати би трябвало да заобикалят Израел, своя главен близкоизточен съдружник и най-големия адресат на военна помощ от Съединени американски щати, с цел да доставят помощ в Газа. Израел упреква Хамас, че ръководи някои доставки на помощ.

 

Усилията за основаване на морски маршрут за доставки на помощ идват на фона на възходящата паника за разпространяването на глада измежду 2,3-милионното население на Газа. Гладът е най-остър в северната част на Газа, която е изолирана от израелските сили в продължение на месеци и страда от дълги спирания на доставките на храна.

 

След месеци на предизвестия за риска от апетит в Газа под бомбардировките, офанзивите и обсадата на Израел, болничните лекари оповестиха за 20 смъртни случая, свързани с недохранване, в две лечебни заведения в северната част на Газа.

 

Хуманитарни групи настояват, че напъните им да доставят нужните доставки на Газа са били възпрепятствани заради компликации при съгласуване с израелската войска, продължаващите военни дейности и нарушаването на публичния ред. Още по-трудно е да се получи помощ за изолирания север, отбелязва АП.

 

Сигрид Кааг, старши координатор на Организация на обединените нации по филантропичната помощ за Газа, сподели пред кореспонденти късно през вчерашния ден, че доставките по въздух и море не могат да компенсират дефицита на направления за доставки по сушата.

Говорителят на Европейска комисия Балаш Уйвари сподели в сряда, че блокът ще обмисли филантропични десанти по въздух, само че това ще бъде последна мярка и не може да размени наземния достъп до анклава. Уйвари уточни, че до момента Европейски Съюз е направил към 40 полета, с цел да достави помощ в Газа, основно през Египет.

 

Междувременно опитите за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня преди месеца Рамазан наподобяват в застой. Хамас сподели в четвъртък, че нейната делегация е напуснала Кайро, където се водят договарянията, до идната седмица.

 

Международните медиатори се надяваха да облекчат част от непосредствената рецесия с шестседмично преустановяване на огъня, което щеше да накара Хамас да освободи някои от израелските заложници, които държи, а Израел да освободи някои палестински пандизчии и филантропичните групи да получат достъп за по-голям приток на помощ в Газа.

 

Смята се, че палестински екстремисти държат към 100 заложници и останките на 30 други, хванати по време на нападението на Хамас на 7 октомври, при което бойци убиха към 1200 души в Израел и взеха към 250 заложници. Няколко десетки заложници бяха освободени при едноседмично ноемврийско помирение, а към 30 се считат за мъртви.

 

Египетски публични лица означиха, че Хамас се е съгласила с главните условия на такова съглашение като първи стадий, само че желае задължения, че то ще докара до вероятно по-трайно преустановяване на огъня, до момента в който Израел желае да насочи договарянията към по-ограниченото съглашение.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР