Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви

...
Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: ЕС е незавършен без Западните Балкани

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен съобщи през днешния ден в Сараево, че Европейският съюз е недовършен без Западните Балкани, заяви босненската национална телевизия БХРТ.

Председателката на Европейска комисия, хърватският министър председател Андрей Пленкович и нидерландският министър председател Марк Рюте са на посещаване в Сараево, с цел да повлияят на това Босна и Херцеговина да извърши всички критерии за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз.

„ Споменах по време на срещите прелестното мото, което имаме в Европейски Съюз, а то е „ единение в многообразието “. Вие в действителност сте многообразни, само че сте единни за една цел – Европейски Съюз. Това е огромна опция за Босна и Херцеговина, само че и за Европейски Съюз. Уверени сме, че Европейски Съюз е недовършен без Западните Балкани “, сподели Фон дер Лайен на конференция с председателстващата Съвета на министрите на Босна Боряна Крищо, хърватския министър председател Андрей Пленкович и премиера на Нидерландия Марк Рюте.

Фон дер Лайен приветства Босна за синхронизацията на външната политика и политиката на сигурността на страната с тази на Европейския съюз.

„ Показахте ангажимент към европейския път. Това е една от аргументите през 2022 година да станете страна претендент. Това беше и огромният тласък за по-нататъшни стъпки, а предишния декември Европейски Съюз взе историческото решение да отвори договарянията за присъединение, когато вашата страна извърши критериите за участие в задоволителна степен “, уточни Фон дер Лайен.

Тя добави, че Босна и Херцеговина е отбелязала избран прогрес и е приела значими закони.

„ Показахте, че можете да постигате резултати, в случай че страната е единна в пътя си напред. Колкото повече резултати показвате, толкоз повече ми помагате за годишния отчет, отразяващ напредъка ви “, сподели председателката на Европейска комисия.

Тя акцентира, че Босна би трябвало да извърши до март допустимо най-вече от поставените 14 основни целта, посочени в мнението на Комисията по отношение на молбата ѝ за участие в Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Посещението на европейските представители идва след решението на Европейския съвет през декември 2023 година за отваряне на договарянията за присъединение на Босна и Херцеговина към Европейски Съюз, откакто бъде реализирана нужната степен на сходство с критериите за участие. Европейският съвет прикани Европейска комисия да рапортува за напредъка на Босна най-късно до март 2024 година

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР