Председател на комисията за избора на концесионер е зам. министър

...
Председател на комисията за избора на концесионер е зам. министър
Коментари Харесай

Aéroports de Paris и турската ТАV предложиха най-високо концесионно възнаграждение за летище София

Председател на комисията за избора на концесионер е зам. министър Велик Занчев, който преди да заеме този пост беше шеф в БДЖ.

© Надежда Чипева Aéroports de Paris Group предложи най-високо концесионно заплащане, а Manchester Airports Group - най-висока инвестиция. Това стана ясно по време на отварянето на офертите на претендентите в четвъртък за концесията на летище София в Министерството на превоза.

Всичките петима претенденти бяха позволени до отваряне на офертите, като дават отговор на изискванията на процедурата. Разглеждането на офертите ще продължи най-малко месец.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Основните условия на страната са да получи най-малко 550 млн. лева без Данък добавена стойност в началото концесионно заплащане. Концесионното заплащане на година да е най-малко 15 млн. лева, или 10% от общите доходи. А вложенията - най-малко 600 млн. евро. С по-голяма тежест при избора на оператор е концесионното заплащане - 55%. Оценката на техническото предложение ще е с относителна тежест 45%.

Какво оферират претендентите

Manchester Airports Group
Операторът на летището в Манчестър предложи годишно концесионно заплащане от 19.948 млн. евро.

Предложената инвестиция е малко над 1 милиарда евро (1 002 927 412 евро), като 460 млн. от тях ще бъдат вложени през първите 10 години. Инвестицията включва наложителния нов пътнически терминал и реновирането на терминали 1 и 2 до отварянето на терминал 3. Около 390 млн. евро от инвестицията ще е личен капитал, като над 1 милиарда евро ще бъдат обезпечени от финансови институции.

Прогнозите на претендента е летището да предлага 150 интернационалните дестинации. Изчисленията му демонстрират, че пасажерите ще доближат 22.1 млн. на година в края на концесията, като междинният им растеж на година ще е 3.2%.

Компанията има и ръководи три летища във Англия. Това са Манчестър, лондонското " Станстед " и Ийст Мидландс, което е профилирано в транспорта на товари. За концесията на летище София MAG ще взе участие в партньорство с Beijing Construction and Engineering Group International (BCEG).

Летище Мюнхен с фонда Meridiam
Обединението сред летище Мюнхен и фонда Meridiam оферират 24.542 млн. евро концесионно заплащане. Първоначално концесионно заплащане от 281.2 млн. евро и 608 млн. евро – финансови вложения.

Инвестициите в летищна инфраструктура ще станат на 4 етапи, на база повишаването на броя на пасажерите. Кандидатът планува ремонт на терминали 1 и 2, като до 2030 година ще се появи и новият терминал 3, който ще размени терминал 1, като на мястото на настоящия остарял терминал на летището ще има подобен за товари. Той ще бъде с повърхност 55 хиляди кв. м и на 800 метра от метростанцията.

Прогнозата на претендента е, че до края на концесията броят на пасажерите ще е 23 млн., като операторът ще разшири тласъците за самолетните компании, а спомагателните търговски площи ще са 2000 кв. м.

Обектът в Мюнхен е втората по натовареност аерогара в Германия след Франкфурт. Фондът Meridiam е основан в Париж и е фокусиран към инфраструктурни планове в Европа, Северна Америка и Африка.

Летище Копенхаген и Sauerwein & Schaefer Bau
Летището в Копенхаген, което взе участие с водещ сътрудник Sauerwein & Schaefer Bau, предложи26.5 млн. евро годишно заплащане. От обвързващото му предложение не стана ясно точният размер на препоръчаната от него инвестиция, само че се плануват над 500 млн. евро заеми и 25% самоучастие в нея.

Инвестицията ще стане на 4 стадия, като през 2022 година ще стартира построяването на терминал 3, като се планува и уголемение на терминал 2.

Летището в Копенхаген е благосъстоятелност на Københavns Lufthavn. Компанията ръководи и аерогарата в Малмьо. Копенхаген взе участие с водещия сътрудник Sauerwein & Schaefer Bau. Базираната в Швейцария SSB Group е основана през 1912 година и се занимава със строителство, като има планове в Европа и Турция и е обвързвана с турската група ERG.

Fraport
Операторът на летище Франкфурт Fraport предложи 21 млн. евро концесионно заплащане и 616 млн. евро финансови разноски.

Те ще бъдат за разширение на терминал 2, построяването на наложителния терминал 3 до 2029 година, който ще бъде обвързван с 2, карго терминал и нов център за образование на водачи. Предвижда се летището да има и енергиен и фотоволтаичен парк. Броят на пасажерите към края на концесията пък би трябвало да доближи 19 млн.

Fraport към този момент има концесии в България, като оперира тези във Варна и Бургас. Там тя си партнира с компания от групата на " Химимпорт ". Fraport има мощно наличие и в района. Съвместно с гръцката Stantel, част от холдинга Copelouzos на Димитрис Копелузос, тя оперира 14 летища в Гърция. Управлява и летищата в Любляна, Анталия и в Санкт Петербург. Компанията оперира още две летища в Бразилия, летището в Лима, една аерогара в Китай, като сдружението продаде присъединяване си в летището в Хановер.

В обвързващото предложение на компанията беше оповестено, че съгласно разбора на компанията позволение за централизация ще бъде получено, защото летище София не се конкурира с Варна и Бургас и тези в Гърция.

Aéroports de Paris Group
Обединението сред Aéroports de Paris Group и турската ТАV предложи 32.8 млн. евро концесионно заплащане. Инвестиционното предложение е за 903 млн. евро. От тях 469 млн. евро ще са в нова инфраструктура, а останалото в поддръжка. Друг прорез на инвестицията демонстрира, че под 20%, или 168 млн. евро, ще са за възстановяване на комерсиалната активност на летището, а останалите в авиационната. Капиталът ще е заемен.

Инвестициите в летището ще са на три етапи. Първоначално ще се разшири терминал 2, като ще спре потреблението на терминал 1 и самолетните компании, които кацат на него все още, ще бъдат пренасочени към терминал 2. До 2030 година би трябвало да се случи и построяването на наложителния нов пътнически терминал - 3, като към края на концесията ще се случи и спомагателното му уголемение. Прогнозите за трафика на претендента са пасажерите да доближат 20.9 млн. през 2055 година

Groupe ADP оперира трите летища под марката Paris Aéroport, под който попадат три парижки летища - Charles de Gaulle, Orly и Le Bourget. При предходната процедура за концесия на летище София групата потегли с турския бранд TAV, в който френската компания има 46% присъединяване. TAV беше оператор на летището в Истанбул Ataturk. TAV ръководи и други летища - в Грузия, Тунис, Саудитска Арабия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР