Предприемач, биолог, журналист, човек на големите мечти. Това е Петър

...
Предприемач, биолог, журналист, човек на големите мечти. Това е Петър
Коментари Харесай

Успех въпреки всичко: Младият предприемач, който създаде „вечния букет“

Предприемач, биолог, публицист, човек на огромните фантазии. Това е Петър Нефтелимов. Той няма 30 години, само че зад тила си е натрупал десетки награди и достижения в областта на предприемачеството и новаторските планове. Един от последните е точно „ Цвете в епруветка “ – гражданска война в подаряването на екосъобразни букети без потребността от рязан цвят.

Нищо от тези многочислени негови занимания не подсказва, че той има каквото и да било физическо ограничаване. Петър е с церебрална парализа, само че нито количката, с която се придвижва, нито дребният преносим компютър, който употребява, с цел да поддържа връзка интензивно, го лимитират да реализира фантазиите си.
Кой е Петър Нефтелимов?
Той е бакалавър по биотехнологии и магистър по биобизнес и биопредприемачество в Биологически факултет към Софийски университет. Също има втора магистратура по бизнес администрация от Стопански факултет. Вече над 8 години развива медията за на практика препоръки за бизнеса Neftelimov.com. Отделно е публицист в платформата за положителна публицистика Uspelite.bg, с чиято помощ издава книгата „ Успехът в българския ген “. Съосновател е на биотехнологичния стартъп „ Цвете в епруветка “. Преди дни влезе и в класацията „ 40 до 40 “ на Дарик радио за млади българи до 40 години, чиито каузи и хрумвания развиват средата на живот в България.

Технологиите са неизменима част от неговия живот, тъй като чрез тях поддържа връзка с близките. Въпреки това обаче той не ги харесва. И счита, че те ни карат да бъдем подвластни.

Младите хора са привързани към смарт телефоните, слушалките си, а възрастните към радиото и малкия екран. На работното място не можем без компютри, придвижваме се с коли. Вкъщи не можем без печка, ледник, пералня и бойлер. Ние, бизнесмените и притежателите на бизнес, сме изгубени без обществени мрежи, където нашите клиенти научават за нас. Бием се в гърдите, че сме свободни, а персонално аз независимост не виждам. Не споделям, че всичко това е неприятно. Просто с подобряването на живота ставаме все по-зависими и това ще се вижда от ден на ден отсега нататък “, споделя Петър пред Economic.bg
Млад бизнесмен с огромни фантазии
Първите му срещи с предприемачеството са едвам в ученическите му години, когато дружно с двама съученици вземат участие в съревнование с план в областта на медицината и естествените науки. Сега той се занимава главно с популяризирането на своя стартъп „ Цвете в епруветка “. Проектът основан от него и Йоана Ушакова. Те не просто желаят да подаряват хубост. Проектът им има и идея – намаляването на обработваемите площи за рязан цвят, които могат да се използват  изхранване на популацията. Освен това предлагат биологичен артикул с нулев боклук и най-малък карбонов отпечатък при произвеждане, който е опция на бързоувяхващите букети.



Искам в някакъв миг „ Цвете в епруветка “ да излезе отвън граница и да стане мултинационална компания. Защото с този бизнес в дълготраен проект целим доста понижаване на площите за рязан цвят и потреблението им за селскостопански култури за изхранване на бързорастящото население в международен аспект, както и да променим настройките на хората, че мимолетният жест на обич (букетът цветя) не е потребен за обществото ни като цяло “, споделя Нефтелимов.

Той споделя, че хората не си дават сметка какви са площите, на които е отглеждан един букет, въглеродните излъчвания, които е образувал с логистиката, включваща превоза от други страни, както и хладилните камери за преместването.
С обич към науката
Идеята за основаването на „ Цвете в епруветка “ хрумва на Петър по време на един от курсовете, които има по време на бакалавърското си образование в Софийския университет. „ Видях опция за пускане на бизнес с междинния артикул от нашата лабораторна работа. А точно – цветята в епруветка. В лабораторната процедура цветът е признат като нежелателен резултат в епруветката и се отстранява, до момента в който ние целим тъкмо противоположното – растението да цъфти в епруветката, което е и нашата иновация. За нас науката не стига единствено до прага на лабораторията и не стои единствено зад комплицираните и неразбираеми термини в научните публикации на британски език. Науката би трябвало да бъде поднесена на хората по забавен и занимателен метод “, споделя той.


България е положително място за пускане на бизнес, само че пречките са доста
Според младия бизнесмен страната ни през последните 10 години става все по-добро място за пускане на бизнес с помощта на разнообразни организации, подкрепящи младите бизнесмени. Въпреки това обаче пречките пред бизнеса не са малко.

Пречките стартират още при регистрацията на бизнес. Още повече, в случай че си човек с двигателни увреждания и не можеш да пишеш собственоръчно като мен. Толкова витално значимо е да се подпишеш. И стартира едно вървене по тъгите. Какъв е казусът при такива случаи да се отиде при нотариуса, той да поговори с теб (по метод, който на теб ти е удобен) на четири очи и като те реши, че се с всичкия си, да се подпише вместо теб? И по този метод да се работи при всички обстановки, изискващи нотариус “, пита Нефтелимов.

Друг проблем съгласно него са осигуровките, които би трябвало да бъдат плащани. Той споделя, че пари за заплата от неговия стартъп не отделя. Но все пак би трябвало всеки месец да заплаща осигуровки вместо тези пари да бъдат вложени в реклама. Петър счита, че доста по-удачно би било през първите две години от започването на бизнес в България не се заплащат осигуровки. „ Или да се дефинира месечен предел на доход на компанията, над който да се изисква наложително заплащане на осигуровки “, предлага Нефтелимов.

С опита ми до тук съм видял, че предприемачеството не е за всеки. Но въпреки това нищо не губиш, в случай че стартираш и не успееш. Продължаваш със идващото. Няма по какъв начин да схванеш дали предприемачеството е за теб, до момента в който не се впуснеш в него и не пробваш. Както обичам да споделям: Животът си е твой… НЕ го давай на различен!
„ Мечтая да стъпя на Марс “
Това е фантазията на Петър Нефтелимов в персонален проект. А в професионален „ Цвете в епруветка “ да се трансформира в транснационална компания. Да развие продуктовото си фолио с разнообразни типове цветя, цъфтящи в епруветка (засега са две – Лобелия и Торения). Иска също по този начин да открие публично организацията за пускане на бизнес и маркетинг Zero Start – „ с която да оказвам помощ на млади бизнесмени да осъществят и разпространяват концепциите си. Агенцията и в този момент си работи с дребен брой планове в областта на Неправителствени организации и бизнеса, само че с цел да излезе публично на бял свят, ѝ трябват хора и средства “, споделя той.

Щом аз върша толкоз доста неща, това значи, че и вие можете да живеете живота на фантазиите си. Вашият живот е във вашите ръце. Ако през днешния ден не извършите това, което желаете, то на следващия ден към този момент ще го е направил някой различен. И кой ще бъде отговорен тогава? Единствено вие. Хайде да не стигаме до там “, поучава Нефтелимов.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР