Предполагам, че авторът на романа Найджъл Фарндейл , който е

...
Предполагам, че авторът на романа Найджъл Фарндейл , който е
Коментари Харесай

Романът „Музата на диктатора“ изгражда образа на талантливата Лени Рифенщал



„ Предполагам, че създателят на романа Найджъл Фарндейл , който е бил и публицист от края на 20 век, се е привлякъл от фигурата на Лени Рифенщал, поради интелектуалното си любознание “, сподели в „ Преди всички “ Боян Дамянов, преводач на романа „ Музата на диктатора “ на Найджъл Фарндейл.

Романът на издателство „ Обсидиан “ излиза за първи път на български. Книгата е оповестена на британски тази година и показва любопитна картина на Европа от 30-те години на предишния век.

В центъра на романа е привлекателната и спорна персона - надарената кинорежисьорка Лени Рифенщал , първата режисьорка в Германия и муза на Хитлер и Гьобелс. Тя е и основателят на двата най-известни пропагандни кино лентата за Третия райх " Триумфът на волята " и " Олимпия ".

„ А мен ме притегли в романа една многопластова и богата история, която разсънва въображението. Става въпрос за една фактически заплетена история, вътре има няколко сюжетни истории и времена, става въпрос за една изследователка, която по привидна волност Ление избрала да напише теоретичен труд за нейното творчество. Тя открива една лента, на която е сниман един извънредно хубав мъж, състезател на дълъг скок. В романа се преплитат две любовни истории... ", описа още Дамянов.

" В романа е доста добре показана Лени Рифенщал, която без да е държанка нито на Хитлер, нито на Гьобелс , е успявала да ги сложи на колене, поради тяхното удивление от нея като красива жена ", добави Дамянов.

По думите му Рифенщал прави минималният компромис, с цел да бъде позволена да извърши задачата си, а тя е  - да остави диря в киното и тя го реализира ", безапелационен е преводачът на романа:

" Тя съумява да трансформира визуализацията на нацистката концепция в изкуство . Което е доста мъчно да се реализира ", приключи Дамянов.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР