Предполага се, че Европейският съюз е единен пазар на стоки

...
Предполага се, че Европейският съюз е единен пазар на стоки
Коментари Харесай

Кой колко яде и пие в ЕС


Предполага се, че Европейският съюз е обединен пазар на артикули – само че в границите на този пазар има доста разнообразни апетити и доста разнообразни стилове на живот. В тази връзка „ Политико “ направи равносметка по някои индикатори, по които страните от Европейски Съюз се разграничават доста.

Например във връзка с храните, т.е. на употребяваните на ден калории от човек, приблизително преди всичко е Белгия с 3793, следвана от Австрия с 3784 и Ирландия – 3591. Франция и Германия са в златната среда – надлежно 3524 и 3539 (с толкоз е и Италия). Ние, българите, го караме по-полека – 2877 калории на ден (почти колкото словаците, които са с 2902). Отношението към трапезата си проличава и по времето, което жителите на съответните страни прекарват на масата. Шампиони са французите – въпросът е какво друго вършат, откакто се хранят приблизително по 135 мин. дневно. Следват ги Италия и Белгия – 114 и 109 мин. Първа под марката 100 е Полша – 94 мин. Финландците са още по-бързи – 81 минути.

Стигаме до една „ сериозна “ дисциплинираност – използването на корав алкохол. Тук номер 1 е Литва – с 15, 4 л. чист алкохол приблизително на човек от популацията на година. Гонят ги северните ни съседи от Румъния с 14,4 литра. Унгарците изостават, само че не с доста – 13,3 л. Ние, българите, сме измежду по-умерените – с 11,4 литра на човек. По този индикатор сме съвсем колкото британците, които са спрели мярката на 11,6 литра.

Отиваме в „ континента на пушека “, т.е. на тютюневия пушек. По % на пушачите от популацията сме на равна нога с Франция - по 36% от популацията благоговее пред тютюневия пушек. Само че южните ни съседи ни изпреварват – елините са с един % напред. Хърватите пък са по-здравословни от нас – пушат с един % по-малко. „ Най-зле “ са шведите – там едвам 7 % пускат пушек през носа.

Напредъкът в осведомителната сфера в някаква степен се показва от престоя пред синия екран. Тук учудващо №1 са румънците – приблизително 329 мин. на ден. Което си е над пет часа, нали? Че по кое време спят, по кое време работят тези хора? Следват ги гърците, които са „ по-умерени “ - единствено 258 минути, т.е. 4 часа и малко. Но и германците не бягат от тв приемника и му отделят по 223 минути дневно. Шведите очевидно гледат на живота по различен метод и са пред синия екран единствено по 149 мин. на ден.

Е, пристигна време да си премерим и кафето. Финландците си прокарват през стомаха по 12 кг. кафе годишно. Германци и французи са измежду скромните – надлежно по 5,5 и 5,4 кг. Ние, българите, го караме по-полеко – 2,9 кг на година./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР