Предпочитаната от Фед мярка за инфлация остана висока през юли — и потребителите продължават да харчат

...
Инфлацията в САЩ може да е останала висока през юли,
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ може да е останала висока през юли, но потребителите просто искаха да се забавляват.

Новите данни на Министерството на търговията, публикувани в четвъртък, показват, че потребителските разходи са скочили с 0,8% миналия месец, тъй като купувачите са харчели пари за ресторанти, шоута на живо, играчки, игри и оборудване за отдих.

Докладът за личните доходи и разходи за юли също показа, че предпочитаният от Федералния резерв показател за инфлация остава висок, но нараства с месечен темп, който е по-скоро в съответствие с целта на централната банка от 2%.

Индексът на личните потребителски разходи показва, че цените се повишават с 0,2% на месечна база и с 3,3% на годишна база.

Като се премахнат по-нестабилните цени на енергията и храните, основният PCE индекс показа, че цените са се увеличили с 0,2% спрямо предходния месец и 4,2% за 12-те месеца, приключили през юли.

Икономистите очакваха месечни повишения от 0,2% за основните и основните индекси и съответно 3,3% и 4,2% за годишните числа.

По-високите годишни показания за PCE индексите могат да бъдат приписани на „базови ефекти“ или сравнения с период от миналата година, когато инфлацията се охлаждаше след скок до 40-годишни върхове. Това се вижда по подобен начин в доклада за индекса на потребителските цени за юли, който отбеляза повишения в годишните нива на инфлация, но по-умерено месечно увеличение от 0,2%, което е по-съвместимо с 2% годишна инфлация.

Основният темп на инфлация на PCE от 3,3% беше до голяма степен очакван, след като председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл отбеляза данните в своята реч за икономически перспективи в Джаксън Хоул, Уайоминг, миналата седмица. Базисната инфлация, каза той, остава доста над целта на Фед от 2%.

„Очаква се устойчивото намаляване на инфлацията до 2% да изисква период на икономически растеж под тенденцията, както и известно смекчаване на условията на пазара на труда“, каза Пауъл.

Здрав потребител, засега?

Последните данни подчертават как потребителят в САЩ остава издръжлив и продължава да стимулира икономическия растеж. Дори когато се коригират спрямо инфлацията, разходите нараснаха през юли, като се повишиха с 0,6% спрямо предходния месец.

Основата за тези разходи обаче показва някои пукнатини. Личните доходи показаха известна слабост миналия месец, нараствайки само с 0,2% спрямо юни, което е най-малкото месечно увеличение от януари 2022 г. Некоригираните разполагаеми доходи останаха непроменени и когато се вземе предвид инфлацията, станаха отрицателни с 0,2%.

Процентът на личните спестявания се понижи до 3,5% през юли от 4,3% предходния месец, тласкайки спестяванията до най-ниското им ниво от октомври 2022 г.

Тази история се развива и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР