Предоставените от САЩ прецизно управляеми боеприпаси се провалят мисия след

...
Предоставените от САЩ прецизно управляеми боеприпаси се провалят мисия след
Коментари Харесай

Пентагонът: Прецизните ни оръжия в Украйна стават жертва на руските системи за електронна борба

Предоставените от Съединени американски щати точно управляеми муниции се провалят задача след задача в Украйна, свалени от съветската система за радиоелектронна битка. В сряда Пентагонът разкри последната жертва.

Новата наземна версия на оръжието " въздух-земя ", създадена в ускорени периоди за Украйна, не съумя да порази задачите частично поради съветската електромагнитна война, съобщи Бил Лаплант от Пентагона на събитие, проведено от мозъчния концерн CSIS. 

Лаплант допусна, че Украйна може би към този момент не се интересува от оръжието. " Когато изпратиш нещо на хора, които се борят за живота си, а то просто не работи, те ще го пробват три пъти и просто ще го захвърлят ", сподели Лаплант. 

Според Брайън Кларк, старши теоретичен помощник в института " Хъдсън ", оръжието, за което приказва Лаплант, въз основа на неговото изложение е доста евентуално да е наземна бомба с дребен диаметър (GLSDB). 

Говорител на " Боинг " не удостовери, че Лаплант има поради GLSDB, само че съобщи, че компанията " работи в тясно съдействие с Министерството на защитата по подобренията на опциите на системата за наземно изстрелване на SDB ". Спираловидното възстановяване на опциите се отнася до развой на създаване на програмен продукт.

GLDSB има обхват от 90 благи - два пъти по-голям от обсега на управляемите ракети с неведнъж изстрелване (GMRLS), които Украйна използваше преди, с цел да опустошава логистичните центрове на Русия. Финансирането на оръжието беше утвърдено през февруари 2023 година и съгласно известията Украйна е употребила оръжието до февруари 2024 г. 

Оръжието разчита на GPS, с цел да се ориентира към задачите си. То разполага и с инерциална навигационна система, която се насочва към задачата, като прави оценка нейното състояние благодарение на акселерометри и други устройства. 

Но това не е първото GPS-направлявано оръжие, което попада под ударите на съветските сили за електронна битка.

В показанията си пред Конгреса през март старши сътрудникът на института " Хъдсън " Даниел Пат съобщи, че системата за ориентиране на GPS-водача Excalibur " е спаднала от 70 % успеваемост до 6 % успеваемост в границите на няколко месеца, когато в Украйна се появиха нови механизми за електронна война ". Пат цитира работата на Джак Уотлинг, специалист от мозъчния концерн RUSI, който неведнъж е пътувал до Украйна, с цел да интервюира украински командири. 

Руските сили за радиоелектронна битка също са насочвали ракети GMLRS отвън курса, заяви CNN предходната пролет. Ракетите се ръководят по сходен метод благодарение на GPS. Русия сполучливо е употребила електронна война и против ръководени с GPS бойни муниции Joint Direct Attack Munitions (JDAM), които съставляват осъвременени въздушни бомби.

Руската електронна война против " по-прецизните благоприятни условия на Съединени американски щати е предизвикателство ", съобщи през декември командирът на основната координационна група за помощ на Съединени американски щати.

Кларк, базирайки се на презентация на украински бойци, споделя, че руснаците употребяват GPS фалшификатори, с цел да изхвърлят боеприпасите.  

GPS клопките работят, като изпращат подправени данни за местоположението на GPS навигационните устройства. Тъй като GPS сигналите са слаби, може да се изпрати по-силен, подправен сигнал, който да анулира верните данни. Русия употребява GPS фалшификатори в Украйна най-малко от 2018 година насам. Но напредъкът в технологиите значи, че фалшификаторите могат да бъдат основани на ниска цена единствено благодарение на софтуерно дефинирано радио и програмен продукт с отворен код. 

Междувременно оръжията, против които работят подслушвателите, са всичко друго, само че не и евтини. Една ракета GMLRS коства към 160 000 $, а един снаряд Excalibur може да коства до 100 000 $. GLDSB коства към 40 000 $.

Оръжията обаче са били проектирани най-вече за интервал, преди да е било толкоз елементарно да им се противодейства, споделя Кларк. " Последните 10 години не се наблюдаваше появяването на дребни, способни GPS заглушители, защото за това беше нужна микроелектроника ", сподели Кларк. 

Според Кларк Русия е наситена с електронна сили на фронта. По думите му на всеки шест до девет благи по фронтовата линия на Украйна са ситуирани инсталирани на камиони системи за електронна война, ориентирани най-вече към заглушаване на безпилотни летателни апарати. 

Но Украйна може да употребява и други американски муниции, които не са податливи на подправени GPS сигнал, добави Кларк, като уточни ракетата Harpoon. 

Съединени американски щати биха могли да дават и по-усъвършенствани муниции, като да вземем за пример JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile), само че Кларк отхвърли тази опция заради нейния обхват. Администрацията на Байдън се стреми да ограничи потреблението от Украйна на оръжия с по-голям обхват, които могат да бъдат ориентирани непосредствено против Русия. 

Друго решение може да бъде изстрелването на оръжия от F-16. Понастоящем украинските водачи изстрелват JDAMS от руски самолети, които не могат да предават навигационни данни на JDAMS, до момента в който F-16 могат, сподели Кларк. Украинските водачи се образоват на F-16 и ще бъдат подготвени да летят с тях до края на тази година. 

Украйна може също по този начин да работи за заглушаване на съветските системи, добави Кларк. Русия употребява най-вече аналог на JDAM - KAB, който също може да бъде ориентиран неправилно посредством подправяне на системата за ориентиране. 

А Украйна " към този момент разполага с някои системи " за ориентиране на електронна война към сателитната навигация, сподели Кларк. Все отново, защото Русия се цели в цивилното население, " може да не им пука толкоз доста, в случай че бъдат подведени ". /

Превод: " Гласове "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР