Предложенията на участниците в процедурата по концесиониране на Летище София

...
Предложенията на участниците в процедурата по концесиониране на Летище София
Коментари Харесай

Летище София на път да се превърне в авиационен хъб. Кандидат концесионер готов да налее над 1 млрд. евро

„ Предложенията на участниците в процедурата по концесиониране на Летище София демонстрират доста съществено отношение за развиването на летището и превръщането му в заслужен авиационен хъб в Европа и отвън Европа “. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков след днешното отваряне на офертите на участниците в откритата процедура за концесиониране на Летище София.

Росен Желязков акцентира, че няма отстранени претенденти и направените от петте участника оферти ще бъдат съществено и обширно прегледани.

Относно периода за привършване на работата на комисията министърът съобщи, че това е дълъг и комплициран развой.

„ След като се види целия размер на документите, както и детайлите по бизнес модела, техническите и икономическите оферти ще има по-голяма изясненост, само че би трябвало да се има поради, че това не е процедура по Закона за публичните поръчки, а е развой, в който се изследват доста детайли от предложенията за дългогодишно публично-частно партньорство, какъвто е Законът за концесиите “, добави още той.

Министърът прикани да не се вършат спекулации и прибързани изводи, кой ще бъде определеният концесионер.

„ Предстои не лек и доста виновен развой, при който ще бъдат оценени финансовите оферти, с относителна тежест от 55% и техническите оферти, с относителна тежест от 45%, като крайната оценка ще бъде сложна “, посочи Росен Желязков.

Той акцентира, че както до в този момент ще се разчита и на експертната оценка на интернационалните консултанти по процедурата от Международната финансова корпорация (МФК), част от групата на Световната банка, в партньорство с Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).

„ За нас е значимо оценяването на офертите да е професионално и направено по всички интернационалните стандарти за оценяване на сходен вид предложения, тъй като предложенията са сложни и се преглежда бизнес модел за извънредно дълъг интервал от време. Вярвам че процедурата ще оправдае упованията, които обществото има към законосъобразното, целесъобразното и транспарантното ѝ осъществяване “, сподели министър Желязков.

Министърът посочи, че това е първата процедура, която е напълно електронна като разясни, че заявките и офертите са на електронни носители, а само на хартия са обвързващите оферти, които бяха отворени и прочетени обществено.

Росен Желязков разясни, че е направено оптималното, с цел да се подсигурява сигурността и прозрачността на процедурата. По думите му всички документи се съхраняват в предпазени сейфове, които са под 24-часово видеонаблюдение като е обезпечено и 24-часово видеонаблюдение на сървърите, в които се съхраняват записите от видеонаблюдението.

Цялото съвещание на комисията за осъществяване на процедурата за концесия на летище София можете да се види тук: https://www.concession-sof.bg/bg/video.

Офертите на участниците в процедурата за концесия на летище София по реда на тяхното отваряне са:

1. Консорциум „ Витоша “ с водещ член Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид. Участник в консорциума е и BCEGI Кънстракшън (Великобритания) Лтд, с едноличен притежател Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп:
Годишно концесионно заплащане: 19 948 052,75 евро или 26,01 %.Размер на плануваните вложения: 1 002 927 412 евро.
2. Консорциум „ Соф Кънект “ с водещ член Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС. За осъществяване на условието за летищен оператор е посочено Флугхафен Мюнхен:
Годишно концесионно заплащане: 24 542 010,30 евро или 32 %.Размер на плануваните вложения: 608 000 000 евро.
3. Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи с водещ член ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ. За осъществяване на условието за летищен оператор е посочено Копенхаген Еърпортс А/С:
Годишно концесионно заплащане: 26 050 000 евро или 30,97 %.Размер на плануваните вложения: в обвързващото предложение няма посочен съответен размер.
4. „ Фрапорт България “ ЕАД. За осъществяването на условието за механически качества и финансови благоприятни условия е посочено Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисис Уърлдуайд:
Годишно концесионно заплащане: 21 000 000 евро или 27,39 %.Размер на плануваните вложения: към 615 000 000 евро.
5. Консорциум „ Еърпортс Де Пари “ Европейски Съюз. ЕЙ и „ ТАВ Хавалиманларъ Холдинг “ А. Ш. с водещ член „ Еърпортс Де Пари “ Европейски Съюз. ЕЙ.  За осъществяване на условието за летищен оператор е посочено „ Еърпортс Де Пари “ Европейски Съюз. ЕЙ:
Годишно концесионно заплащане: 32 824 938,77 евро или 42,80 %.Размер на плануваните вложения: 903 000 000 евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР