Предложения за кандидатури за главен прокурор ще бъдат внесени на

...
Предложения за кандидатури за главен прокурор ще бъдат внесени на
Коментари Харесай

Кандидатурата на Гешев ще бъде представена пред ВСС

Предложения за кандидатури за основен прокурор ще бъдат импортирани на съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет през днешния ден, съобщи БГНЕС.
По същото време, когато ще се организира съвещанието - то стартира в 9:00 часа, пред постройката на Висш съдебен съвет е проведен митинг против издигнатата към този момент кандидатура на настоящия зам.-главен прокурор Иван Гешев - от " Демократична България ". Има и проведен контрапротест
На 22 юли всички членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се сплотиха към кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. Иван Гешев е първата и единствена към този момент номинация, а имената на останалите претенденти би трябвало да станат ясни най-късно до 29 юли. Правосъдният министър Данаил Кирилов обаче даде явен знак, че не има намерение да предлага различен претендент. Понастоящем Гешев е заместител на основния прокурор при Върховен касационен съд.
Според прокурорската гилдия, като се изключи че Гешев напълно дава отговор на законовите критерии, той има и нужния опит и морални качества да заеме поста. Той е прокурор от системата, в която има 20 години юридически стаж. Започнал е своят кариера като следовател.
Въпреки че против него и неговата работа има и редица сигнали, прокурорската гилдия не видя никакви негативи в акциите на прокуратурата, които много постоянно и очевидно нарушават съществени правила на правото - като да вземем за пример този за невиновност до доказване на противното в съда. Изключително скандално беше и изявлението на Гешев пред Българска национална телевизия отпреди два дни - припомнете си го в този материал!
Главният прокурор Сотир Цацаров към този момент съобщи, че за него номинацията на Иван Гешев е вярното решение.
Кандидатите за основен прокурор би трябвало да показват своите концепции и мотивацията им във Висш съдебен съвет до 12 август, а на 9 октомври прокурорската гилдия би трябвало да се произнесе по допустимостта им. За да бъде определен за основен прокурор, даденият претендент би трябвало да получи 17 от гласовете на всички членове във Висш съдебен съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР