Предложените изменения и допълнения на Наредбата за регулиране на цените

...
Предложените изменения и допълнения на Наредбата за регулиране на цените
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява за преразглеждане на текстове в наредбата за цената на водата

„ Предложените промени и допълнения на Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги (НРЦВКУ) не обезпечават в задоволителна степен отбрана на правата на потребителите, не се обезпечава баланс на ползите сред ВиК операторите и потребителите. Освен това, цените на ВиК услугите няма да са обвързани с осъществяването на индикаторите за качество, което е извънредно значимо да бъде направено ”. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева в мнение до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) по отношение на плана на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за цените на водоснабдителните и канализационните услуги. То бе показано през днешния ден на откритото съвещание на регулатора от Цветанка Илиева – специалист към институцията на омбудсмана.
В позицията си проф. Ковачева упорства КЕВР да преразгледа противоречивите текстове. Това оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. 

Омбудсманът напомня, че по време на всяко разискване за одобряване на цените на водата нееднократно е обръщала особено внимание върху размера на получените от ВиК операторите обезщетения за ел. сила, които обаче не се регистрират при образуването на междинните цените на електрическата енергия в бизнес проектите.
Затова публичният бранител поддържа годишното отразяване на фактически регистрираните разноски на ВиК операторите за закупена електрическа енергия от свободния пазар, при отчитане на получените от тях обезщетения и на осъществяването на утвърдените годишни целеви равнища на относимите индикатори за качество на ВиК услугите.

„ Относно дефиницията за инфлация в член 6, т. 2 от Проекта, считам за погрешно цените като цяло да се променят с % на инфлация по данни за месечен показател на потребителските цени. Натрупване на месечната инфлация от одобряване на цената за първия ценови интервал до датата на пресмятане на изменението за 2024 година, както и идващите години от ценовия интервал, доста ще увеличи цените на ВиК услугите, тъй като инфлацията в последната година е доста висока “, показва омбудсманът.

Диана Ковачева предлага да се разиска опцията за изменението единствено на някои разноски, включени в тях, със средногодишната инфлация, като тези за вложения, за поправки и за настояща прехрана, само че упорства да се изключат разноските за работна заплата, тъй като за тях има заложено нарастване за всяка година по 15%, както и разноските за амортизации и тези за ел. сила, тъй като тя се търгува на борсата и цената се дефинира на борсата.

В позицията си проф. Ковачева е безапелационна и че е належащо определянето на период, в който потребителите да имат опцията да се срещнат с обещано предложение на ВиК оператор за одобряване и одобрение на цени, както и за тяхното преразглеждане. По тази причина тя е изрично срещу отпадането в член 18 и член 31, алинея 3 от Проекта на „ В едномесечен период “, „ В 14-дневен период “ и „ по подобаващ метод “.

„ Премахването на тези условия, като „ утежняващи “ и създаващи „ излишно закъснение “ е меко казано неясно, нарушава се правото на информация на жителите “, аргументира се омбудсманът.
Диана Ковачева акцентира още, че в плана липсват и промените, за които е упорствала през годините - при всяко одобряване на цените на водата да се регистрира осъществяването на индикаторите за успеваемост, както и разноските за вложения, в това число по отношение на разбора на обществената търпимост, според член 29, алинея 3 от НРЦВКУ, в случаите при липса на обществена информация за междинния приход на едно лице в области, където грешката е над 15,1%.

„ От информация от уеб страницата на Национален статистически институт „ Общ приход по източници на приходи “ за интервала 2018 – 2022 година се открива, че има доста случаи, в които липсват данни на Национален статистически институт, като да вземем за пример: за областите Ловеч и Монтана за годините 2018, 2019, 2020, 2021; за 2022 година – за областите Враца, Разград, Добрич, Търговище и така нататък В тези случаи Национален статистически институт не може да даде достоверни данни за приходите по области, поради висока степен на неточност, само че без значение от това те се употребяват за пресмятане на обществената търпимост. По този проблем обаче, КЕВР не предлага решение “, показва омбудсманът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР