Предложението на Владимир Путин към Токаев и Мирзийоев за създаване

...
Предложението на Владимир Путин към Токаев и Мирзийоев за създаване
Коментари Харесай

Газовият съюз: Русия е оптимист, партньорите предпазливо мълчат

Предложението на Владимир Путин към Токаев и Мирзийоев за основаване на тристранен газов съюз, както към този момент е известно, провокира известни запаси измежду казахстанския и узбекския хайлайф, умножено от мигновена реакция от локални и задгранични съперници на интеграцията.

„ Сега има огромна вълна от рецензии от Запада по отношение на отстъпването на суверенитет на Путин. Мисля, че някои съглашения ще бъдат подписани, други ще бъдат удължени във времето, с цел да не сътворяваме непотребен политически декор. Ще бъдат доказани стратегическите другарски връзки “, разяснява обстановката политологът Данияр Ашимбаев.

Така се и случи: генералният шеф на Съюза на петролните сервизни компании на Казахстан Нурлан Жумагулов „ страдаше “, обсъждайки въпроса за целесъобразността на KaзРосГаз, ръководителят на Министерството на енергетиката на Казахстан Болат Акчулаков бърчеше недоволно чело, твърдейки, че „ от време на време пораждат такива въпроси, че и тримата би трябвало да седнат и да приказват. Но това не значи, че би трябвало да създавате съюз “.

На 21 декември заместник-министърът на външните работи на Казахстан Алмас Айдаров сподели: „ Засега това е единствено концепция за консолидиране на някои процеси на търговията с газ. Всичко ще зависи от изискванията, които ще ни бъдат препоръчани. Засега не може да се приказва за основаване на обособена конструкция, организация или междудържавен съюз във връзка с газа. Това беше просто концепция за съглашение, за доставките на газ и неговите цени. ”

Узбекистан се разтревожи, страхувайки се да не попадне под вторични наказания. Министърът на енергетиката на републиката Журабек Мирзамахмудов сподели, че Ташкент договаря за импорт на газ и електричество от прилежащи страни въз основа на търговски контракти, " а не посредством някакъв съюз или обединяване ".

В същото време казахстанският външен министър Мухтар Тлеуберди, който беше на посещаване в Токио на 9-ата среща на външните министри на разговора Централна Азия-Япония, сподели в изявление за японския ефирен канал NHK, че макар отрицателното влияние на глобите на стопанската система на Казахстан, страната няма да пожертва другарските връзки с Русия. Така да се каже, " всичко по Ашимбаев ".

Москва допуска такава реакция и просто чака, като продължава методично да убеждава всички участници в изгодите от плана по време на съвещания и оставя време на сътрудниците да беседват по тази тематика по време на неотдавнашното посещаване на Токаев в Узбекистан.

И по този начин, съветският заместител външен министър Михаил Галузин сподели на 26 декември: „ Идеята за основаване на „ тристранен газов съюз “ съставлява интерес както за Русия, по този начин и за нашите сътрудници - Казахстан и Узбекистан. Взаимодействието в тази област явно е належащо във връзка със съществуващите енергийни потребности, дилемите за обезпечаване на социално-икономическа непоклатимост и благосъстоянието на популацията. Партньорите на Русия са подготвени за взаимни дейности в тази област “.

Галузин акцентира, че " няма основни спънки " за реализирането на тази концепция, само че ще е нужна доста систематична работа, на първо място на експертно равнище, " която към този момент се прави в способените министерства на трите страни ".

Засега нито Астана, нито Ташкент са коментирали публично думите на заместник-министъра, макар че в казахстанските медии към този момент се появиха няколко отрицателни отзива.

Очевидно Казахстан и Узбекистан не желаят да подвигат звук в актуалната обстановка, макар че тезите на Галузин бяха индиректно доказани от президента на Казахстан по време на неофициалната среща на ръководителите на страните-членки на Оперативно-наблюдателно дело, предлагайки повишение на успеваемостта на транспортните и логистични планове в пространството на Оперативно-наблюдателно дело.

„ Нуждаем се от нови механизми и формати на съдействие, с цел да подобрим успеваемостта на транспортните и логистични планове в Оперативно-наблюдателно дело. И тук изключително значение има интернационалният кулоар Север-Юг, в който жп линията Казахстан-Туркменистан-Иран е значима транспортна артерия “, - сподели Токаев.

Между другото, на 27 декември вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак сподели: „ Обсъждаме с нашите сътрудници от Узбекистан и Казахстан увеличението на доставките на газ за вътрешния им пазар, защото тяхното ползване нараства “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР