Предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) за предсрочното

...
Предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) за предсрочното
Коментари Харесай

Администрацията на Радев разглежда предложението за отстраняването на Гешев

Предложението на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) за предварителното освобождение от служба на основния прокурор е заведено през днешния ден в деловодството на Администрацията на президента и се преглежда.

Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Пленумът на Висш съдебен съвет гласоподава през вчерашния ден да освободи предварително от служба основния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската гилдия поради изявление, което накърнява престижа на правосъдната власт.

Това стана с поддръжката на 16 членове на съвета, срещу гласоподаваха четирима, напомня Българска телеграфна агенция.

" Това е невиждано решение на Висш съдебен съвет, до момента такова не е вземано ". Това съобщи в първия си коментар след гласуването през вчерашния ден правосъдният министър Атанас Славов.

" Имаме решение над минималния, изискван от закона брой гласове и от тук нататък на ход е президентът. Няма период, в който да издаде указа, само че самата процедура допуска бързо изговаряне на президента ", добави той.

Иван Гешев встъпи в служба като основен прокурор при започване на 2020 година Неговият мандат е седемгодишен.

За да се стигне до неговото премахване от служба, е належащо президентът Румен Радев да подпише декрет за освобождение от поста „ Главен прокурор “.

В Европейския парламент в Страсбург през днешния ден се организира чуване при закрити врата, отдадено на ситуацията в България.

Главният прокурор Иван Гешев приказва пред евродепутатите от Групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права двайсетина минути.

Ще изчакам решението на президента Радев по отношение на указа за моето премахване, ще изчакам решението на Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България, съобщи Иван Гешев след чуването в Екологичен потенциал.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР