Предложението на „Има такъв народ” да бъде съкратена държавната субсидия

...
Предложението на „Има такъв народ” да бъде съкратена държавната субсидия
Коментари Харесай

Пропадна орязването на партийната субсидия до 1 лев на глас

Предложението на „ Има подобен народ” да бъде съкратена държавната дотация за политическите партии до 1 лев за всеки автентичен глас не съумя да премине през парламентарната правна комисия. Същото най-вероятно ще се случи и в пленарната зала в петък, когато законопроектът ще бъде прегледан на първо четене.

В момента размерът на дотацията е 8 лв. на глас. Такава се поставя на партиите, получили най-малко 1 % от действителните гласове на парламентарни избори и на обединенията, взели най-малко 4 % от гласовете на избори.

На процедура концепцията, която залегна и на националния референдум от 2016 година, не получи съвсем никаква поддръжка. От Българска социалистическа партия оповестиха, че са подготвени да се включат в спор за „ обективна субсидия”, само че изрично няма да одобряват фрапантното й орязване. Иначе партиите ще стартират да пазят ползите на скритите си спонсори, а не на обществото, аргументираха се социалистите.

От Движение за права и свободи обявиха, че в случай че предлагането се одобри, на второ четене ще изискат дотацията да стане нула лв.. „ За партии от размера на Движение за права и свободи едно е равно на нула. Нещо повече – осем е равно на нула. Осем лв. дотация е задоволителна за огромни партии като ГЕРБ и Българска социалистическа партия. За да участваме на тези избори, взехме банков заем, с цел да покриваме разноските на партията. Всичко под 10 лв. е равно на нула”, изясни депутатът от придвижването Хамид Хамид.

От ГЕРБ-СДС избраха да се заядат с депутатите на Трифонов, че са се отказали от друга концепция на националното допитване – за въвеждането на мажоритарна система. По-рано импортираният от някогашните ръководещи законопроект в тази посока беше отритнат от правната комисия. „ Недоумявам за какво ГЕРБ се пробва, търсейки публично утвърждение, да употребява непознати хрумвания. Ние не желаем вие да оферирате нашия законопроект”, отвърна ръководителят на правната комисия Радостин Василев, който е повдигнат от „ Има подобен народ”.

Идеята не се понрави и на „ Демократична България”. Депутатът Атанас Славов посочи, че дясната коалиция поддържа система, при която политическите партии разполагат с задоволително обществен запас при строга отчетност./Сега
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР