“Предложението на ГЕРБ от вчера радикално променя приоритетите, набелязани от

...
“Предложението на ГЕРБ от вчера радикално променя приоритетите, набелязани от
Коментари Харесай

Денков не хареса коалиционното споразумение на ГЕРБ, остави го за след 9 месеца


“Предложението на ГЕРБ от през вчерашния ден коренно трансформира целите, набелязани от нас преди 9 месеца. Вместо да продължим с промените, фокусът се слага върху министерски кресла и битка за постове. Заявявам ясно, че не одобряваме такава замяна на целите. ”

Това сподели при започване на днешното държавно съвещание министър председателят Николай Денков. Думите му са във връзка на препоръчаното от ГЕРБ- Съюз на демократичните сили предложение за съдружно съглашение. То е за 3 година напред и планува министерските кресла да се разделят 50:50 сред тях и ПП-ДБ.

“Нека да осъществим дилемите, по този начин както са сложени и договорихме с ГЕРБ преди 9 месеца. Едва, откакто извървим набелязания път за битка с корупцията и промени в правосъдната система през идващите няколко месеца, по-късно сме подготвени да обсъдим с ГЕРБ по какъв начин да продължим напред ”, акцентира министър председателят.

Ето какво сподели още той:

Това ръководство беше формирано с една ясна задача - да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода. Това договорихме, това записахме в управническата и законодателната стратегия и за това си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел.

Основен приоритет на това държавно управление е битката с корупцията и правосъдната промяна, които да върнат възприятието на правдивост у хората и да подобрят средата за бизнеса и вложителите. Постигнахме доста дружно в последните 9 месеца - променихме конституцията и Закона за антикорупционната комисия,  въведохме надзор върху дейностите на основния прокурор, подготвихме промени на законите, свързани с Висш съдебен съвет, тъй че да осигурим самостоятелност от политическа интервенция върху правосъдната система, само че това не е задоволително. За да има правдивост, а не бухалки, би трябвало да довършим задачата.

Предстои избор на състава на антикорупционната комисия, на Висш съдебен съвет и на основни регулатори. Последните разкрития за групите на Нотариуса и на Пепи Еврото демонстрираха на всички, че правораздаването ни е превърнато в борса, че вместо да се борят с престъпността, проведени групи с протекциите на политици, да изпълнявали мокри поръчки пред необятно затворените очи на службите, прокуратурата и антикорупционната комисия. Сега е нужна политическа храброст да създадем идващите стъпки, както са набелязани в управническата и законодателната стратегия, върху които е формирано това държавно управление.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР