Предложението на Булгартрансгаз за шоково увеличение на таксите за пренос

...
Предложението на Булгартрансгаз за шоково увеличение на таксите за пренос
Коментари Харесай

Заради шоковото увеличение на таксите за пренос на газ бизнесът сезира ЕК

Предложението на " Булгартрансгаз " за шоково нарастване на таксите за транспорт и достъп до мрежата ще се сблъска със сериозен отпор от страна на бизнеса.
Индустриалните консуматори на природен газ са подготвени с тъжби до Върховния административен съд, Комисията за защита на конкуренцията и Европейската комисия, в случай че енергийният регулатор утвърди претенции от компанията скок на таксите с до 60%, написа вестник " Сега ".
Бизнесът за следващ път настоя за пролонгация в новия тарифен модел, препоръчан от " Булгартрансгаз " . Ако новите цени станат факт, те ще бъдат обжалвани, защото нарушават разпоредбите на конкуренцията и дават ценови промоции на " Газпром ", споделя Константин Делисивков от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК). " Те ще доведат до внезапно повишаване на услугата за бизнеса и до надвзет доход от " Булгартрансгаз ". Настояваме за отсрочване на новия модел, до момента в който се направи оценка за влияние на методологията върху цените ", съобщи той по-рано пред Медиапул.
Бизнесът счита, че цените за транспорт би трябвало да се дефинират съгласно всеки обособен профил на ползване на едно дружество . Причината е, че в една година има промени и не е правилно да се чакат точни прогнози за поръчка на годишен потенциал. Едрият бизнес към момента не е решил дали ще стачкува, както се закани при оповестяването на модела от страна на " Булгартрансгаз ".
Индустриалните консуматори акцентират, че новите правила не важат за съветския снабдител " Газпром ". " Това значи, че се вкарва непрекъсната промоция за " Газпром ". Всички български консуматори от 1 октомври ще заплащат над 27 лева за транспорт на 1000 куб.м, а " Газпром " - повече от два пъти по-малко. Това е дискриминация за българските консуматори ", пишат от БФИЕК. Според тях по този начин " Булгартрансгаз " дава неприемлива държавна помощ на " Газпром ", което предстои на глоба от Еврокомисията.
Миналия петък четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, излязоха с остро писмо, в което подлагат на критика оферти модел. В него те акцентират, че енергийният регулатор не пази компаниите и битовите клиенти от монопола на " Булгартрансгаз ". Предложението на компанията обаче твърдо се поддържа от Министерството на енергетиката, което го оправдава с евроизисквания.
" Никъде в директивите на Европейски Съюз не написа, че България би трябвало да подвига цени и такси. Единственото условие е да бъде въведен " входно-изходният модел ", което е трябвало да се случи още през 2011 година ", пишат работодателите. Те акцентират, че казусът е в неналичието на икономическа аргументация за фрапантното покачване. В интервала 2007-2016 година " Булгартрансгаз " е натрупал облага от към 150 млн. лева, като единствено за 2016 година оперативната облага е 155 млн. лева, а чистата - 73 млн. лева При това газовият оператор не може да натовари даже половината от потенциала на мрежата, която ръководи, акцентират работодателите.
В неприсъствен отговор министърът на енергетиката Теменужка Петкова пресметна, че нарастването на крайната цена на природния газ в следствие от фрапантния скок на такса транспорт и достъп ще бъде от 0.37% до най-много 3%.
По-рано Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) удостовери сметките на " Булгаргаз " за понижение на цената на синьото гориво със 7.29% от октомври, само че без разноските за транспорт, данък и Данък добавена стойност. Очаква се крайното поевтиняване на газа да е към 4% точно поради повдигането на таксите за транспорт. Последната смяна в цените бе при започване на април, когато газът нарастна с съвсем 30%. Заради фрапантния скок смяна имаше и в цените на парното, което скочи приблизително с 22.14 на 100.
Междувременно над 5100 клиенти в София остават неотчетени и с начислени наказания, планувани в Наредбата за топлоснабдяване, заради неосигурен достъп за доклад . Това оповестиха от компанията за топлинно счетоводство " Техем ".
В тези случаи се начислява длъжностен разход до 280 литра дневно на човек (на месец това значи до 8 кубически метра), а на радиаторите на клиентите с неотчетен разход се начислява оптималната мощ. От " Техем " подсетиха, че крайният период за корекции в изравнителните сметки за сезон 2016/2017 е 30 септември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР