Предложението на 24 май като национален празник има две страни.

...
Предложението на 24 май като национален празник има две страни.
Коментари Харесай

Министърът на правосъдието: Искаме да заложим в Конституцията националните си ценности, какъвто пример е 24 май

Предложението на 24 май като народен празник има две страни. Едното е съответната дата - това е най-естествения, най-органичния празник, към която е зародила самата концепция за българската нация пред Възраждането. 

Това разяснява пред бтв правосъдния министър Атанас Славов. 

Но по-голямата тематика е кои са в действителност тези полезности, които ние записваме в нашия публичен контракт - Конституцията. Това са полезностите на просвещението, на духовността, на свободата, на родолюбието, на равноправието, които са управлявали нашите възрожденци. И ние се позоваваме на делото на братята Кирил и Методий и Св. Седмочисленици, апостола на свободата Васил Левски, на нашите възрожденци и революционери. Т..е. концепцията е тази Конституция, тези промени да носят нашия народен отпечатък, да имаме по този начин наречената национална конституционна еднаквост. и това е термин, който се употребява в Европейски Съюз, уточни той.

Утре ще бъде извършено съвещание на комисията по конституционни въпроси, на което наред с организационните въпроси, ще бъдат показани и концепциите за промени в Конституцията. Дали това ще е окончателния вид на плана, не мога да кажа, тъй като полемиките ще се водят в Народното събрание. Но концепцията, че би трябвало да има наш личен български отпечатък в Конституцията е значима концепция. Защото в случай че погледнем в настоящия вид Конституцията, тя е доста стерилна откъм национални полезности. Вътре има единствено универсални полезности. А концепцията е вътре да има и национални полезности, тъй като това е общесствения контракт на нацията, уточни той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР