Предложението има за цел да насочи увеличаването на разходите за

...
Предложението има за цел да насочи увеличаването на разходите за
Коментари Харесай

Брюксел щял да плаща с парите на данъкоплатците в ЕС съвместни поръчки на оръжие за страните членки

Предложението има за цел да насочи увеличението на разноските за защита на Европейски Съюз към координирани поръчки

За първи път Европейската комисия ще даде финансиране за взаимно закупуване на оръжия от страните членки, с цел да помогне на армиите им да попълнят запасите си и да подобрят военната техника в отговор на войната в Украйна, съобщи БГНЕС.

Предложението, показано от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, ще даде финансови тласъци за консорциуми от най-малко три страни членки за закупуване на оръжия. То има за цел да насочи увеличението на разноските за защита на Европейски Съюз към координирани поръчки и да попречи на по-големите страни членки да монополизират оръжейните компании на континента.

Ако бъде утвърдена от държавите-членки и законодателите на Европейски Съюз, самодейността на стойност 500 млн. евро ще означи първия случай, в който Брюксел употребява парите на данъкоплатците в Европейски Съюз за финансиране на взаимни поръчки на оръжие.

Предложението следва знаменателното решение на Европейски Съюз да похарчи милиарди евро за финансиране на доставките на оръжия за Украйна след нахлуването на Русия - доставки, които източиха националните оръжейни ресурси.

"Днес вършим историческа стъпка напред в европейската отбранителна интеграция ", съобщи Бретон.

"Тази самодейност ще даде опция да се попълнят част от запасите след единния и подкрепящ отговор на Европа посредством трансфер на оръжия за Украйна. "

Той добави:

"И като способстваме с европейския бюджет, сътворяваме тласък за страните членки - доста от които оповестиха доста нарастване на разноските за защита - да купуват дружно. Това ще даде опция за по-добро консумиране на обществените средства и за подсилване на нашата европейска индустриална база. "

Войната в Украйна докара до коренна смяна във военното мислене на Европейски Съюз, както във връзка с възприеманата съветска опасност, по този начин и като подтикна държавните управления да извърнат години на съкращения на разноските за защита и да усилят груповите бюджети с над 200 милиарда евро.

Според почитан чиновник на Европейски Съюз, осведомен с проекта, предлагането на Комисията планува Брюксел да възвърне към 10-15% от разноските за нови оръжия, в случай че те са закупени от отбранителна компания на Европейски Съюз от група страни от Европейски Съюз през двете години след 24 февруари тази година - денят, в който съветският президент Владимир Путин стартира нападението си против Украйна.

Въпреки че високопоставените лица признават, че бюджетът от 500 млн. евро ще доближи единствено за част от бюджетните разноски на Европейски Съюз за защита през идващите две години, този транш е очакван като първа вноска, която може да бъде увеличена, в случай че самодейността е сполучлива.

"Това не е доста. Но не е и нищо ", сподели почитан чиновник на Европейски Съюз. "Това е сериозен пробив в концептуално, политическо и правно отношение... само че в случай че желаеме това да бъде надеждно, ни е нужна огромна сума. "

"Някои страни членки към този момент са обсъждали общи покупки на портативни ракети земя-въздух, противотанкови ракети и артилерия в границите на самодейността на Комисията ", добави служителят.

Европейски Съюз от дълго време се пробва да принуди своите членове да вършат взаимни покупки на оръжие и да сплотяват вложенията си в нови оръжейни системи, с цел да създадат въоръжените сили на своите членове по-съвместими и координирани.

Въпреки че предходните старания се проваляха, защото държавните управления се опитваха да защитят националните си отбранителни промишлености или да разчитат на американско съоръжение, високопоставените лица се надяват, че повишаването на разноските за защита, провокирано от войната в Украйна и опасността, която Русия съставлява за източния фланг на Европейски Съюз, ще обезпечи забележителна мотивация.

През 2020 година единствено 11 % от националните бюджети за защита на страните от Европейски Съюз са били изразходвани в съдействие с държавните управления на други страни от блока - много под задачата от 35 %, избрана от личната Европейска организация по защита в Брюксел. В резултат на това армиите на Европейски Съюз употребяват разнообразни и постоянно несъвместими оръжейни системи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР