Предложението е за предоставяне на бронирана транспортна техника с наличното

...
Предложението е за предоставяне на бронирана транспортна техника с наличното
Коментари Харесай

Комисията по отбраната одобри предоставянето на БТР-и за Украйна

Предложението е за даване на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и аварийни елементи за обслужването ѝ, с отпаднала нужда за потребностите на Министерството на вътрешните работи. 

В претекстовете на вносителите се показва, че през последните 25 години поддръжката и съхранението на въпросната техника изисква обилни финансови разноски от бюджета. Също по този начин въпросната техника мъчно би била използвана в осъществяване на главните задания на Национална работа " Жандармерия ". Поради тези аргументи огромна част от тази техника е оповестена за техника с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи.

Около 100 бронетранспортьора от складовете на Министерство на вътрешните работи ще изпрати България като помощ на Украйна, разгласи Мирчев преди дни. 

По време на съвещанието се получи спор сред Министерство на вътрешните работи и Министерството на защитата за това кое ведомство би трябвало да реализира връзка с Украйна и даде помощта. И от МО, и от Министерство на вътрешните работи обявиха, че техниката, препоръчана да бъде предоставена на Украйна, не им е нужна. 

" Категорично Министерство на вътрешните работи поддръжка тази самодейност. Тази техника не ни прави работа, дори ни пречи. Тя е заприходена още 1956 година За нас е значимо тази помощ да стане в най къси периоди. Не сме уверени, че при настрана съглашение с Украйна, това ще форсира процедурата ", съобщи заместител вътрешният министър Стоян Темелакиев .

" Съединени американски щати са ни предложили да ни оферират 20 млн. лв. за остаряло въоръжение. Оказва се, че на модернизацията на армията е попречил самият президент ", посочи депутатът Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

България ще разчита на изтребителите МиГ-29 до реализиране на цялостна оперативна подготвеност на Ф-16 

България ще разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, до момента в който самолетите F-16 Block 70 не поемат напълно защитата на българското въздушно пространство. Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев по време на чуването си в парламентарната комисия по защита.

Първите F-16 Block 70 би трябвало да бъдат доставени до 2025 година, а последните - към 2030 година

" Това ни прави поддръжката по-лесна. Бяха пропуснати десетилетия ние да намерим различни разновидности (на МиГ-29). Имаше интерес от осем или девет компании да модернизират самолета, само че всички бяха отстранени. През годините проблемите нарастваха, до момента в който стигнахме до огромна експанзия, когато към Русия към този момент имаше всички типове наказания и беше безусловно невероятно да се работи с тях ", уточни Тагарев.

Той изрази вяра да бъде подписан контракт за ремонт на мотори на МиГ-29, с което да бъде дадена " глътка въздух ". 

" Това, което предшественикът ми е търсил като вид - за втора платформа, към този момент не стои на дневен ред. Не можем да си позволим втори тип военен аероплан ", сподели Тагарев за концепциите да се наемат изтребители от партньорски страни в Европа. 

Преди дни полска компания беше избрана за реализатор на публичната поръчка за ремонт на шест мотора за МиГ-овете, откакто " ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ " се отхвърли. Българският боен холдин планираше да изпрати моторите до Украйна и те да бъдат ремонтирани там. След като се отхвърли да подпише контракта, поръчката бе дадена на другата кандидатствала компания. Тя пък не бе определена в началото, защото даде цена по-висока с 2 млн. лева от тази на ТЕРЕМ. 

" Това е решение на борда на шефовете, евентуално с преценка на риска - сигурност на доставките и това на което са разчитали, тъй като те нямат потенциал тук в България. Макар да съм принципал на ТЕРЕМ, аз не мога да се въвличам в оперативната активност на сдружението ", изясни пред депутатите Тагарев. Той даде обещание да изиска отчет, който да даде на депутатите. Той чака полската компания да удостовери офертата си " и да отидем към подписване на контракт ".

Относно българския аероплан Ан-30, който бе изпратен за ремонт в Украйна при започване на 2021 година, към момента е там и не е ясно по кое време ще бъде върнат в страната ни, стана ясно от чуването на Тагарев.

На въпрос от депутати на " Възраждане " за какво не може украинците да ни го докарат и дали не го употребяват да летят с него, министърът отвърна: " Не съм сигурен дали наш боен аероплан може да бъде възложен на екипаж на друга страна. Самолетът не може да бъде оставен по този начин, поддържат го. Доколкото знам, не го употребяват, полетите на тяхната авиация също са лимитирани ". 

Търсим 6 вида муниции от евроинициативата за усилване на отбранителната промишленост  

Междувременно стенограмата на съвещанието на Министерски съвет от предходната седмица демонстрира, че шест категории муниции ще търси България в границите на самодейността за усилване на европейската отбранителна промишленост. По думите на министъра на защитата приоритет ще е придобиването на 155 мм муниции. Най-малко осем години ще продължи процесът на придобиване на боеприпасите, е показал Тагарев, излиза наяве още от стенограмата. 

Страната ни има интерес към 120 мм муниции за танкове, муниции за минохвъргачки, автоматизирани оръжейни системи. 

155-милиметровите за артилерийските системи, са познати като стандарта за НАТО. България няма оръдия с подобен диаметър, само че е допустимо в български компании да има произвеждане на такива муниции, показва БНР. Рамковите контракти за всички, с изключение на 155-милиметровите, ще се приготвят и започват до края на 2023 година или при започване на 2024 година, е декларирал министър Тагарев. 

Европейската самодейност за увеличението на производството на муниции е на стойност 500 милиона евро и е ориентирана и към снабдяване на муниции за Украйна, и към помощ за държавите-членки да възстановят запасите си. Правителството разпореди на Тодор Тагарев да подписа анекс към контракта с " ВМЗ - Сопот " за подмяна на боеприпасите, създадени в интервала сред 70-те и 90-те години на предишния век.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР