Предложение на Европейския съюз за възобновяване на преговорите за спасяване

...
Предложение на Европейския съюз за възобновяване на преговорите за спасяване
Коментари Харесай

Иран определи предложението на ЕС за възобновяване на ядрената сделка като приемливо

Предложение на Европейския съюз за обновяване на договарянията за избавяне на нуклеарната договорка с Иран от 2015 година " може да бъде задоволително, в случай че дава гаранции " за основните претенции на Техеран. Това заяви организация Ройтерс, цитирайки държавната осведомителна организация ИРНА.

В понеделник Европейски Съюз съобщи, че е показал " финален " текст след четиридневни непреки договаряния сред американски и ирански чиновници във Виена.

Високопоставен чиновник на Европейски Съюз сподели, че не могат да се вършат повече промени в текста, който е в развой на договаряния от 15 месеца. Той добави, че о чаква дефинитивно решение от страните в границите на " доста, доста няколко седмици ".

ИРНА цитира неидентифицирания ирански посланик, че Техеран преразглежда предлагането. " Предложенията на Европейски Съюз могат да бъдат допустими, в случай че дават на Иран гаранции по въпросите на защитните ограничения, глобите и гаранциите ", сподели дипломатът.

Ислямската република се опита да получи гаранции, че никой предстоящ президент на Съединени американски щати няма да се откаже от договорката, в случай че тя бъде обновена, както направи тогавашният президент Доналд Тръмп през 2018 година и възвърне суровите наказания на Съединени американски щати против Иран.
 Възобновиха договарянията за иранската нуклеарна договорка
Възобновиха договарянията за иранската нуклеарна договорка

Засега диалозите се водят на ниско равнище

Президентът Джо Байдън обаче не може да даде такива гаранции, тъй като договорката е по-скоро политическо съгласие, в сравнение с правно обвързващ контракт.

Вашингтон съобщи, че е подготвен бързо да реализира съглашение за възкръсване на договорката въз основа на предложенията на Европейски Съюз.

Ирански публични лица споделиха, че ще предадат своите " спомагателни визии и съображения " на Европейски Съюз, който координира договарянията, след съвещания в Техеран.

Пактът от 2015 година изглеждаше покрай възкръсване през март. Но непреките договаряния сред Техеран и администрацията на Байдън във Виена бяха хвърлени в безпорядък основно поради настояването на Иран Вашингтон да отстрани елитния си Корпус на гвардейците на революцията от листата на задграничните терористични организации на Съединени американски щати.

Съгласно съглашението от 2015 година Иран ограничи оспорваната си стратегия за обогатяване на уран, вероятен път към нуклеарни оръжия, в подмяна на освобождение от глобите на Съединени американски щати, Европейски Съюз и Организация на обединените нации. Техеран твърди, че желае нуклеарна сила единствено за мирни цели.
 Иран уточни изискването си за продължение на договарянията със Съединени американски щати по нуклеарната договорка
Иран уточни изискването си за продължение на договарянията със Съединени американски щати по нуклеарната договорка

Сближаване на позиции
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР