Предложената макрорамка на бюджет 2024 на Община Варна е в

...
Предложената макрорамка на бюджет 2024 на Община Варна е в
Коментари Харесай

Заместник-кметът Христо Рафаилов: Не е правилно да се слагат кухи буфери в един реалистичен бюджет, какъвто е нашият

Предложената макрорамка на бюджет 2024 на Община Варна е в размер на 707,7 млн. лв.. Нашата упоритост е да имаме реален бюджет с ясна и постижима цел и без кухи буфери. Това съобщи в студиото на Дарик радио заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов. Той разясни, че бюджетът в последната година на ръководство на миналата администрация има надценяване на приходната част и доста несъблюдение на заложените средства в разходната част.

" Направихме подробен разбор на всички параметри. За разлика от 2023-а, в бюджета за тази година сумите по всяко едно перо са заложени по този начин, че да бъдат изпълнени ", безапелационен бе Рафаилов.

По думите му управлението на Общината се придържа доста прецизно към законовата рамка при правенето на общинския бюджет.

" Приходната част се състои от два съставния елемент: държавно делегирани средства, които са строго регламентирани, и доходи от локални действия. Всички други средства, като да вземем за пример отпуснатите 100 млн. лева от Министерството на финансите, както и средствата по Националния проект за възобновяване и резистентност, могат да се осъществят настрана, и то единствено при реализиране на плановата подготвеност и ясни критерии за осъществяване ", изясни Рафаилов.

От думите му стана ясно, че въпросът не е дали, а по кое време ще бъде признат бюджетът на града, а това зависи от волята на общинските съветници.

" На миналата сесия бяхме очевидци на дълъг спор, което може единствено да ни радва, защото в разногласието се ражда истината ", акцентира заместник-кметът.

Промените, препоръчани от съветниците, са остойностени и вкарани в бюджета.

" Остава обаче казусът с някои от прекроените от Общинския съвет действия, които към момента са с неразбираем източник на финансиране ", предизвести Рафаилов.

" Община Варна има задължения за малко над 160 млн. лв., като през тази година не се плануват нови ", заключи заместник-кметът.

Той акцентира, че заемите са поемани от миналата администрация и следва да бъде оценена тяхната целенасоченост.

" Кредит не е неприятна дума, само че дано парите, които са публичен запас да бъдат разходвани по най-хубавия метод ", безапелационен бе Рафаилов.

В отговор на въпрос за промени в отрасловите му дирекции, Рафаилов отговори, че първо ще се дефинира дали настоящата конструкция дава отговор на публичните потребности. 

" Нека тези промени не се възприемат единствено като самостоятелни, те ще бъдат и във философията, в структурата и в дигитализацията. За мен най-важна е успеваемостта в работата ", изясни заместник-кметът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР