Предлагат промени в Закона за пътищатаПоправки само един пътПозволяват коригиране

...
Предлагат промени в Закона за пътищатаПоправки само един пътПозволяват коригиране
Коментари Харесай

Без глоби за сгрешена винетка

Предлагат промени в Закона за пътищата
Поправки единствено веднъж

Позволяват поправяне на до два сбъркани признака

Хората няма да заплащат санкции, в случай че са сбъркали номера на автомобила при покупката на винетка. Това гласят промени в Закона за пътищата, които са пуснати за публично разискване от Министерство на районното развиване. Причината за измененията са зачестилите случаи, при които поради механически неточности при въвеждане на номера на колата жителите остават без годна винетка и при шофиране из страната заплащат многократни наказания, макар че съзнателно са си платили за електронна винетка. С измененията водачите ще могат еднократно да поправят до два признака от номера на автомобила, ако са позволили неправилност при попълване на данните. Остава в действие опцията за поправяне на категорията и на страната на регистрация.

Поправената винетка ще е годна до същата дата, до която е била годна в началото купената, само че сбъркана винетка. Промените плануват след корекцията да не бъде търсена административно-наказателна отговорност за интервала, в който жителите са употребили републиканските пътища със сбърканата винетка - в случай че имат издадени актове, няма да се издават наказателни постановления, а в случай че има издадени електронни фишове, те ще бъдат анулирани.

При подаване на настояването за поправяне, жителите ще би трябвало да дават доказателства за осъществено заплащане за винетката. Това ще попречва опцията съзнателно да се подават заявки от хора, които видят в електронната система платена винетка с непосредствен до техния регистрационен номер. Целта е да се подсигурява сигурността на правилните водачи за платената от тях винетна такса, изясняват от строителното министерство.

Законопроектът предлага решение и на казуса с обезщетителните такси за превозвачите, който те сложиха пред министъра на районното развиване Гроздан Караджов. Промените се отнасят за транспортни средства над 3,5 тона, които употребяват бордово устройство или маршрутна карта. Досега имаше случаи да постановат санкции на превозвачи, тъй като бордовото устройство на камиона не е засечено от тол системата. С измененията при положение, че е налице отчасти неподаване на тол данни в границите на един ден за камион, който има настоящ контракт с снабдител на услуга по електронно събиране на тол такса, на нарушителя ще се даде опция да заплати 50% от оптималната тол такса. При цялостно неподаване на данни - санкцията ще бъде в цялостния размер на дължимата такса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР