Предлаганите промени в Изборния кодекс и днес разгорещиха страстите в

...
Предлаганите промени в Изборния кодекс и днес разгорещиха страстите в
Коментари Харесай

Пак скандали заради Изборния кодекс. НС събра кворум от третия опит

Предлаганите промени в Изборния кодекс и през днешния ден разгорещиха пристрастеностите в Народното събрание. ГЕРБ-СДС оповестиха, че няма да влизат в пленарната зала, преди разглеждането на изборните правила. Поканиха на диалози другите парламентарни групи, " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " не се отзоваха, само че излязоха с контрапредложение за желаните промени.

Вижте повече в директното включване на Вера Александрова

Рано тази заран пленарната зала остана полупразна. ГЕРБ-СДС, " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " не влязоха. Регистрираха се единствено 89 депутати.

" Да кажа за протокола, че предпочитание за работа имат ПГ на Движение за права и свободи, " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " Български напредък ", останалите към този момент нямат такова предпочитание ", сподели председателстващият съвещанието Йордан Цонев.



И при втория опит - кворум в Народното събрание нямаше - записаха се 92-ма. Народно събрание събра кворум едвам от третия път, когато се записаха 155 депутати и парламентарният надзор стартира.

Докато " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " дадоха поръчка още през вчерашния ден да не влизат, до момента в който не се стигне до разглеждане на Изборния кодекс, то депутатите на ГЕРБ бяха извикани на изключително съвещание на групата от ръководителя на партията. Бойко Борисов предложения на диалог парламентарно показаните партии.



" Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем. Ние няма да се откажем и от машинното гласоподаване. Няма късмет тогава да се сътвори и държавно управление. И те са в изолираност - Политическа партия и Демократична България. Не могат с ГЕРБ, не могат с Движение за права и свободи, не могат с Българска социалистическа партия, не могат с " Възраждане " - цялостна изолираност. И в случай че няма настройка за държавно управление, а ще си приказваме на влизане и излизане на кворум и без кворум. Протестирайте - това е право пред пустия парламент, който ще постои запустял една седмица и ще завърши ", сподели той.

Отговорно ли е да се върви не избори - не, сподели Борисов.

" Не може единствено ние да желаеме да се държим отговорно, а те да се държат като децата на Хелоуин - лакомства - " Джемкорп ", батерийки, туй онуй или пакости тогава. Тогава прав ли е Радев, че като не можем да се разбираме - да си става президентска република - прав е ", сподели той.



Парламентарните групи на " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " се събраха да вземат решение: дали да отговорят на поканата за диалози на Борисов. ГЕРБ се върнаха в Народното събрание и преповториха поканата си за среща, на която да изяснят единствено един въпрос.

" Ще работим ли дружно за българската страна и за българските жители или отиваме на следващите предварителни парламентарни избори? ", сподели Десислава Атанасова.



" Продължаваме Промяната " и " Демократична България " дадоха отговор на ГЕРБ с контрапредложение.

" Не Мадуро, а Борисов избра тези машини. Държим да забележим отдръпването на целия законопроект. Ако хартиената коалиция отдръпна среднощните си безумия, ние още през днешния ден ще влезем в зала ", сподели Кирил Петков.





" Второто нещо, което предлагаме - краткотрайна комисия, която да се занимае с промените в Изборния кодекс - структурирано, обществено по метод, който в действителност може да създаде смисъл и нещо ангажиращо, а не следващите лидерски приказки. Тази краткотрайна комисия би трябвало да има период на деяние един месец ", сподели Христо Иванов.

На среща с ГЕРБ отидоха Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Възраждане " и " Български напредък ". При третия опит: кворум имаше.



" ГЕРБ-СДС ще отстоят правото на хората да избират по какъв начин да гласоподават. ГЕРБ-СДС ще отстои демокрацията ", сподели Десислава Атанасова.

" Движение за права и свободи е предложило 100% машини против 100% машини - кои обаче машини - машините, с които гласоподава половин Америка, против машините, с които гласоподава Венецуела. Това желаят от Политическа партия и Демократична България ", сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

А по кое време Изборният кодекс ще влезе в зала - следва да разберем.

Днес на въпроси на народни представители би трябвало да дават отговор двама вицепремиери - Лазар Лазаров и Христо Алексиев. Преди това народните представители трябваше да изслушат министрите на опазването на здравето и на районното развиване – Асен Меджидиев и Иван Шишков.

Искането за чуване на Меджидиев е импортирано от Костадин Ангелов и група народни представители от ГЕРБ-СДС. То е по отношение на трудовите хонорари на лекарите в болничната здравна помощ и незабавната помощ.

Искането за чуване на служебния министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков е във връзка със строителството и напредъка на трансевропейския транспортен кулоар IV, в частта му преминаваща през територията на България в сектора Видин – Кулата, автомагистрала " Хемус " и автомагистрала " Черно море ".

Вносители са Корнелия Нинова и група народни представители от " Българска социалистическа партия за България ". В постоянния парламентарен надзор, с изключение на двамата вицепремиери, ще вземат участие още 11 служебни министри.

По тематиката работят: Николай Минков, Вера Александрова, Милена Кирова

Снимки: Българска национална телевизия, БГНЕС


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР