Предлагането на ваучери за медицински прегледи по влеме на кампании

...
Предлагането на ваучери за медицински прегледи по влеме на кампании
Коментари Харесай

В Света Марина вече действа уникален за страната томограф

Предлагането на ваучери за медицински прегледи по влеме на акции не звучи съществено и не е красиво. Това разяснява в изявление за Дарик проф. Радослав Радев, шеф на Клиниката по гръдна хирургия в болница " Света Марина " и ръководител на Регионалната гилдия на Български лекарски съюз във Варна. По думите му през октомври - месецът за безвъзмездни прегледи за рак на гърдата - е имало доста реклама, само че изгодата от нея е била съмнителна.
" Все едно, че е пуснат ваучер за понижение в някой от магазините на огромните вериги ", разяснява експертът. Той разкри, че през октомври в ръководената от него клиника безвъзмездни прегледи за рак на млечната жлеза са осъществени на над 100 дами. При 10 на 100 от тях е открита патология.

По думите на експерта, октомври не е задоволителен за диагностика. Профилактиката на рака на млечната жлеза би трябвало да се реализира целогодишно и да се поема напълно от Здравната каса.

Октомври е плодороден месец и за самореклама на много лекари и структури, които нямат чак толкоз огромни опция за всеобхватно диагностициране и лекуване на рака на гърдата.

" Ако на едно място ви слагат диагноза, на друго място ви оперират, на трето място ви проведат химиотерапията, на четвърто ви създадат лъчетерапията, на пето място ви записват и наблюдават, представяте ли си какъв смут е това за пациента ", посочи гръдният хирург. Той посочи, че в Университетска болница " Света Марина " всичко това се прави в цялостен размер на международно равнище. Пациентът не заплаща лекуването, като Здравната каса не покрива единствено имплантите. Според проф. Радев обаче Касата би трябвало да поеме и този разход на пациентите.

От два месеца в " Света Марина " работи на цялостни обороти нова инсталация, която открива карцином и други болести. Томографът е неповторим за страната, като при него проучването на гърдата е в 3 измерения и няма опция да се пропуснат елементи.

Няма да е лесна работата на новия здравен министър, уверен е проф. Радев. Според него би трябвало да се направи по този начин, че парите да служат за здраве, а не да се вземат от опазването на здравето, с цел да има пари за друго, което към този момент се е случвало.

" В опазването на здравето и медицината не постоянно сметките излизат. Две и две не постоянно е четири. И това е разбираемо. Предполагам, че новият министър, който не е доктор, ще има визията, че това е тъкмо по този начин ", разяснява ръководителят на БЛС за Варна.

" Как мога аз да сравня болежка, тъга, страдалчество, боязън от една страна, и въпреки това - стойност. Няма стойност. Народът го е споделил: Здравето е скъпо ", сподели още проф. Радев.

Парите за опазване на здравето ще бъдат задоволително тогава, когато стигат за съответно лекуване, каквото българите желаят да получават, по образеца на англичани, германци и други На лекарската колегия у нас обаче е виновността, че до момента в който " на открито " посрещат с усмивка, тук усмивката на лицето на лекаря и здравната сестра я няма, призна експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР