Предлага се нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в

...
Предлага се нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в
Коментари Харесай

Плащанията да са до 5000 лв. брой, предлага кабинетът

Предлага се нормативно регламентираният предел за ограничение на заплащанията в брой в страната да се понижи от 10 000 лева на 5000 лева Промяната цели понижаване на сивата стопанска система и е в сходство с наложилата се процедура в другите страни - членки на Европейски Съюз, където прагът за заплащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро.

Това оповестяват от държавната пресслужба.

Ограничението ще се ползва и в случаите на заплащания в задгранична валута, когато левовата им равноценност е равна на или надвишава 5000 лева по курса на Българска народна банка в деня на заплащането. Мярката ще подтиква настоящото отразяване на паричните потоци посредством първоначални счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по покупко-продажби сред лицата, участници в стопанския оборот. По отношение на икономическите оператори и на жителите не се чака нарастване на административната тежест, надлежно във връзка с администрацията не се чака нарастване на разноските за администриране на препоръчаната смяна.

За използване на препоръчаните промени в плана на ЗИД на ЗДДС не са нужни спомагателни бюджетни средства за създаване на административен потенциал и техническа обезпеченост. Ефектът върху бюджета от препоръчаната със законопроекта смяна в ЗДДФЛ за отпадане на регламентираната отстъпка от налога за довнасяне по годишна данъчна декларация се прави оценка на спомагателни доходи в размер на 1,2 млн. лева за 2018 година. Другите предлагани промени се чака да окажат нищожен резултат върху приходите от налози, който на този стадий не може да бъде изчислен с акуратност.

С плана не се вкарват в националния юридически ред нови правила на правото на Европейския съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР