Предизвикателство за всички нови родители е да спят достатъчно и

...
Предизвикателство за всички нови родители е да спят достатъчно и
Коментари Харесай

Пингвините с малки спят само по няколко секунди, за да пазят децата си

Предизвикателство за всички нови родители е да спят задоволително и в същото време да бдят над бебетата си. За някои пингвини това значи хиляди дребни дрямки дневно, откриха откриватели, представени от информационните организации.

На антарктическите пингвини им се постанова да пазят непрекъснато яйцата и пиленцата си в гъстонаселени и шумни колонии. Затова те си почиват хиляди пъти всеки ден, само че единствено за към четири секунди, с цел да останат бдителни, оповестяват учените в обява в изданието " Сайънс ".

Тези така наречен " микродрямки ", които не престават към 11 часа дневно, наподобява са задоволителни, с цел да поддържат родителите седмици наред.

" Тези пингвини наподобяват на сънливи водачи, които отварят и затварят очи, и го вършат 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата в продължение на няколко седмици ", споделя Нилс Ратенборг, откривател на съня в Института " Макс Планк " за биологичен разсъдък и съавтор на новото изследване.

" Това, което е изненадващо, е, че те са в положение да действат добре и сполучливо да отглеждат дребните си ", изясни той.

Антарктическите пингвини нормално снасят яйцата си в гнезда с камъчета през ноември. Както и при доста други типове пингвини, чифтосаните двойки си поделят родителските отговорности. Единият се грижи самичък за яйцата и дребните, до момента в който другият върви на лов на риба, с цел да се храни фамилията.

Въпреки че възрастните екземпляри не са изправени пред доста естествени хищници през размножителния интервал, огромни птици дебнат за яйцата и дребни сиви пиленца. Други възрастни пингвини също могат да се опитат да нападат гнездата. Затова преданите родители би трябвало да са постоянно нащрек.

За първи път учените наблюдават държанието пингвините по време на сън в антарктическа размножителна колония, като прикрепят датчици, които мерят мозъчните талази. Те събират данни за 14 възрастни в продължение на 11 дни на остров Кинг Джордж край крайбрежията на Антарктида.

Идеята за проучването се заражда, когато Уон Джон И, биолог в Корейския институт за полярни проучвания, вижда, че пингвините, които се развъждат, постоянно мигат с очи и явно придремват през дългите дни на наблюдения на терен. Но екипът би трябвало да запише мозъчните талази, с цел да удостовери, че екземплярите спят.

" За тези пингвини микросънят има някакви възстановителни функционалности - в случай че не е по този начин, те не биха могли да устоят ", споделя откривателят.

Учените не са събирали данни за съня отвън размножителния сезон, само че допускат, че пингвините може да спят на по-дълги шпации и през други интервали от годината.

" Все още не знаем дали изгодите от микросъня са същите като при дългия консолидиран сън ", споделя Пол-Антоан Либурел, съавтор и откривател на съня в Центъра за неврологични проучвания в Лион, Франция. Те също по този начин не знаят дали други типове пингвини спят по сходен фрагментиран метод.

Учените са открили няколко други животни, които по специфичен метод се приспособяват към съня. Докато летят, тип морски птици фрегата могат да приспиват по една половина от мозъка си по едно и също време, а северни тюлени съумяват да дремнат по 10 или 15 минути по време на надълбоко гмуркане да вземем за пример.

Но микросънят при пингвините наподобява е нова прекаленост, споделят откривателите.

" Пингвините живеят в среда с високо равнище на стрес. Те се развъждат в многолюдни колонии и всички хищници са там едновременно ", изяснява Даниел Паранос Цитербарт, който учи пингвините в Океанографския институт Уудс Хоул в Масачузетс и не е взел участие в проучването.

Микросънят е " невероятна акомодация ", която разрешава съвсем непрекъсната зоркост, споделя той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР