Предизвикателство за начинаещи и напреднали - опитайте се да приготвите

...
Предизвикателство за начинаещи и напреднали - опитайте се да приготвите
Коментари Харесай

Пухкав сладък венец без яйца

Предизвикателство за начинаещи и напреднали - пробвайте се да приготвите толкоз бухнал венец бец яйца

Необходими Продукти

● брашно - 500 г
● квас - 25 г жива
● прясно мляко - 250 мл
● захар - 100 г
● свинска мехлем - 125 мл разтопена (включва и количеството за намазване)
● узо - 1 с.л.
● кафява захар - за поръсване
● пудра захар - за поръсване

Начин на подготвяне

Разтворете маята във леко затопленото прясно мляко с лъжичка от захарта. Покрийте и оставете на топло да шупне за към 7-8 минути.

Пресейте два пъти брашното в дълбока купа и направете кладенче, в което сипете дребна част от разтопената мехлем (измервах я в течно положение, по тази причина я написах в милилитри) узото, захарта и шупналата квас. Замесете тесто, като последователно добавяте по малко мехлем, до момента в който изразходвате повече от половината.

Прехвърлете на леко набрашнен плот и месете дълготрайно до реализиране на еластично, меко и прелестно тесто. Оформете на топка, намажете с мехлем още веднъж и оставете да втаса на топло за 1 час или до момента в който удвои размера си.

Премесете за малко тестото и го разточете на тънка кора. Намажете я щедро с мехлем, поръсете с кафява захар и навийте на руло. Съединете краищата му, с цел да се получи пръстен и поставете в тавичка с диаметър 23 см, покрита с хартия за печене. В средата сложете дребна огнеупорна купичка, с цел да не се заличи дупката при повторното бухване и формата на пръстен да се наруши. Отгоре скълцайте с кухненска ножица, правейки напречни прорези, без да стигате до основата. Отново покрийте и приберете на топло за към 40-50 минути.

Ако ви е останала мехлем, намажете деликатно с четка, без да притискате бухналия към този момент пръстен, поръсете с още малко кафява захар и поставете в загрята на 180 градуса фурна - горен и низък реотан без вентилатор. Печете към 30 минути и проверете с съчка, в случай че е належащо допечете, до момента в който клечката не излезе суха. При състояние че коричката към този момент много се е зачервила, а ви се коства, че от вътрешната страна не е изцяло изпечен, покрийте с алуминиево фолио, до момента в който е изцяло готово.

След изваждане от фурната изчакайте няколко минути и извадете от тавичката - това ще стане елементарно, в случай че сте употребили хартия за печене, в противоположен случай изчакайте да си изстине изцяло, тъй като другояче има заплаха да се разчупи. Доохладете върху решетка и поръсете със пудра захар.

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР