Предизвестеното поскъпване на кредитите ще се случи по-скоро от очакваното.

...
Предизвестеното поскъпване на кредитите ще се случи по-скоро от очакваното.
Коментари Харесай

Кредитите поскъпват. С колко ще се вдигне месечната вноска

Предизвестеното повишаване на заемите ще се случи по-скоро от предстоящото. Вдигането на лихвите ще е резултат от решението на Българска народна банка да усили парите, които банките са задължени да държат като запаси.

От 1 юли буферите по привлечените средства се подвигат от 10 на 12%. Целта на мярката е да понижи размера на парите, които кредитните институции могат да отпускат като заеми.  
-->
" Зaбaвянeтo нa ĸpeдитнaтa aĸтивнocт би cпoмoгнaлo зa пocтeпeннo нaмaлявaнe нa тeмпoвeтe нa инфлaциятa чpeз влияниeтo въpxy пoтpeблeниeтo, финaнcиpaнo cъc зaeмни cpeдcтвa. B дoпълнeниe, пoнижaвaнeтo нa тeмпoвeтe нa pacтeж нa ĸpeдитa щe дoпpинece зa нaмaлявaнe нa ĸpeдитния pиcĸ в бaнĸoвaтa cиcтeмa ", пишe в cъoбщeниeтo нa БHБ. 

Очакваното закъснение на кредитирането у нас не се случи и към края на първото тримесечие на 2023 година ипотечните заеми означиха нов връх от 17 милиарда лв.. Сpeднaтa лиxвa пo жилищния ĸpeдит в България e 2,65% гoдишнo, което е пoд лиxвитe нa EЦБ /3,5%/ и нa Фeдepaлния peзepв /5%/.  

Финансовите анализатори пресмятат, че при повдигане с 1% на лихвата за заем от 100 000 лв., месечната вноска ще се усили с към 50 лв.. 

Още разбори и мнения по горещите тематики - четете във вестник " Стандарт ". Новият брой към този момент е на пазара!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР