Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на

...
Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ГЕРБ води с половин процент на ПП-ДБ, Стефан Янев чака на бариерата на НС

Предизборните обиколки са довели до известна готовност на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, основно в по-малките обитаеми места, като групировката покачва леко резултата си отпреди месец и все още получава поддръжката на 25,9% от твърдо решилите да гласоподават. При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25,4% те остават на 0,5 на 100 зад ГЕРБ-СДС. Пет обединения сигурно преодоляват 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание.



Това сочи изследване на " Алфа рисърч " в интервала 25 – 29 март 2023 година измежду 1013 пълнолетни жители от цялата страна, осъществено със лични средства. То е извършено посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните.

Изоставането на ПП-ДБ с 0,5% след ГЕРБ-СДС е доста под статистическата неточност и на процедура удостоверява паритета сред двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока поддръжка в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална външна страна, изключително в столицата. Може да се окаже, че София ще реши изборите. Ако ПП-ДБ активизира периферията си със мощен заключителен спринт, което са посочили, че умеят, ще завоюват първото място. Ако не съумеят, ГЕРБ ще запази водачеството си от предходните избори, показва " Алфа рисърч " в изследването, оповестено на уеб страницата на социологическата организация.

Движение за права и свободи резервира устойчива поддръжка от 13,8% от твърдо решилите да гласоподават. Няма изненади в профила и обсега на неговите симпатизанти.

В предизборната акция се вижда наклонност за растеж в поддръжката за " Възраждане ", като партията притегля както разочаровани от сходни партии, по този начин и прочут углавен избор против партиите, които не съумяха да образуват държавно управление. Може да се чака поддръжката й да доближи до 13,6%.

Така третото място също се оказва под въпрос, оспорвано сред Движение за права и свободи и " Възраждане ", показва " Алфа рисърч ", като отбелязва, че изясненост за него ще има едвам откакто стане прочут вотът от чужбина.

Петият сигурен участник в идващия парламент е Българска социалистическа партия. Макар и партията да е с отслабени позиции, заради поредицата от вътрешни спорове, акцията покачва леко резултата ѝ и тя получава 8,2% от твърдо решилите да гласоподават.

Теоретични шансове да прескочат 4-процентната преграда имат " Български напредък " и " Левицата ", само че вотът ще зависи в доста огромна степен от способността им да убедят своите гласоподаватели " за какво си коства да отидат до урните ".

Делът на сигурните, че ще гласоподават на петите за две години парламентарни избори се резервира 39 на 100. Други 13% не престават да се двоумят, като е допустимо да вземат решение в самия избирателен ден.



Промяната в метода на гласоподаване с връщането на хартиените бюлетини не наподобява да оказва мощно въздействие върху гласоподавателите. Много по-сериозен фактор се очертава  растящото съмнение към политиците и способността им да вземат ефикасни управнически решения, което дефинира запазващото се ниско предпочитание за гласоподаване, показва " Алфа рисърч ".

Кампанията е трансформирала мнението за кого да гласоподават на 11% от решените да отидат до урните. Други 15 на 100, към момента не са взели решение кого да поддържат. Обичайно сред 7% и 15 % взимат решение в последните дни на акцията. Т.е. в този момент този дял е на горния най-много за последните години, което също подсказва вероятни обрати в границите на самия избирателен ден, отбелязва организацията.



Според " Алфа рисърч " съставянето на държавно управление ще бъде все по този начин комплицирано, както и в 48-ия парламент, а държавно управление и министър председател ще продължат да бъдат в рубриката " търси се ".

Настоящото проучване е извършено в интервала 25 – 29 март 2023г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1013 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР