Предишни изследвания показват, че хората, определяни като нарцисисти - хора

...
Предишни изследвания показват, че хората, определяни като нарцисисти - хора
Коментари Харесай

Как теориите на конспирацията привличат нарцисистите?

Предишни проучвания демонстрират, че хората, определяни като нарцисисти - хора с прекалено възприятие за лична значителност, липса на емпатия и потребност от внимание - са по-склонни да имат вяра в теории на конспирацията.

Новото проучване предлага четири аргументи за това, въз основа на разбор на по-ранни изследвания: възприятие на параноя, наивност във връзка с изказванията за това, което е правилно или не, потребност от доминиране и потребност от уникалност.

Всички те могат да играят роля в установяването на тази връзка сред нарцисистите и теориите на конспирацията.

Изследователите допускат, че всеки от тези психически процеси е обвързван с разнообразни съставни елементи, които построяват нарцисизма.

Тези съставни елементи включват агентична екстраверсия (опит за повишение на егото и продобиване на удивление посредством сексапил и фантазиране), конфронтация (да бъдеш нахален, експлоатиран и с права) и невротизъм (да изпитваш ниска самокритика и срам).

" Твърдим, че всеки от тези съставни елементи на нарцисизма може да подготвя хората да поддържат теориите на конспирацията заради разнообразни психически процеси ", пишат откривателите в оповестения си документ.

Първо , това е параноята - методът, по който нарцисистите са склонни да имат вяра, че другите хора желаят да ги заловен и се пробват съзнателно да им навредят. Това прави някои тайни теории по-лесни за разбиране.

Второ, има потребност от доминиране и надзор. Тази нужда при нарцисистите може да направи теориите на конспирацията привлекателни като метод за прекачване на виновността, като се употребява друга група като изкупителна жертва за нещо несполучливо.

Третият развой , нарцистичната нужда от уникалност, може да бъде обвързван с теориите на конспирацията, тъй като те дават обещание достъп до привилегирована или скрита информация, която не е налична за всички, което прави тези, които имат вяра в тях, по-специални.

И най-после, налице е доверчивостта, войнствеността прави някого по-податлив на недостоверна и манипулативна информация и е обвързвана със склонността на нарцистичните хора да бъдат по-наивни и по-малко склонни да се занимават с когнитивна рефлексия.

Изследователите приказват и за това по какъв начин тези прозрения могат да бъдат употребявани. Например нарцисизмът има наклонност да е по-висок при политиците, в сравнение с при популацията като цяло, което значи, че има заплаха хората в държавното управление да са по-податливи на теории на конспирацията.

" Надеждните доказателства, свързващи разнообразни съставни елементи на нарцисизма с вярата в теориите на конспирацията, имат значими последствия ", пишат откривателите.

" Нарцисистите са склонни да се считат за квалифицирани за политиката и са склонни да обмислят кандидатиране за поста ".

По-доброто схващане на нарцистичната нужда да се влага в теории на конспирацията е от значително значение за спиране на тази връзка, споделя екипът на новото проучване, може би посредством гарантиране, че тези психически потребности се удовлетворяват или ръководят по разнообразни способи.

Изследователите също по този начин допускат, че оценените от тях психически процеси могат да бъдат приложени и към груповия егоизъм - потребността на избрана група хора да имат вяра, че са специфични и неповторими, да вземем за пример.

Възможностите за бъдещи изследвания включват разглеждане на това по какъв начин нарцисистите споделят и разпространяват теориите на конспирацията (например в обществените медии) и по какъв начин тези открития могат да се отнесат към други типове подправена или съзнателно сензационна информация отвън теориите на конспирацията.

" Жаждата на нарцисистите за одобряване и признание евентуално има последици освен за техните убеждения, само че и за държанието им " , пишат откривателите. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР