Предимно млади хора търсят маски, с които да се предпазят

...
Предимно млади хора търсят маски, с които да се предпазят
Коментари Харесай

Фармацевт показа единствените маски, които пазят от смога

Предимно младежи търсят маски, с които да се предпазят от мръсния въздух в София. Възрастните хора сякаш са привикнали и не обръщат толкоз съществено внимание на казуса. Това сподели пред БГНЕС магистър-фармацевтът и и ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

Той показва, че има съществено значение каква маска слагаме в битката с фините прахови частици.

„ Антисмог маските са най-хубавото, което имам сега. Те не са най-съвършеното, несъмнено, само че това е единствената маска в аптечната мрежа, която има филтър и може да филтрира праховите частици от 2,5 микрометра нагоре “, изяснява Костов.

Той разяснява, че така наречен „ хирургически маски “ не правят работа против мръсния въздух.

„ Те правят работа единствено за предотвратяване от заразяване, и то в границите на 1-2 ч. Този тип маски задържат микроорганизмите, които се излъчват и вдишват. Но не защищават от прахуляк, смог и газове “, безапелационен е магистър-фармацевтът.

Николай Костов изяснява, че особеното при антисмог маската е, че тя разполага с клапа и филтър от деен въглен, които разрешават еднопосочно прекосяване на въздушната бликам при поемане и издишване. Филтърът не разрешава нездравословните финните прахови частици да навлязат в дихателната система.

„ Малките прахови частици проникват в алвеолите, тъй като не могат да се филтрират през носната лигавица, и в бронхите, които по принцип задържат по-големите частици.

Навлизането на тези частици в алвеолите могат да провокират проблеми с дишането, обостряне на астматични положения, бронхити и нарушавания на дихателната система “, напомня Костов и акцентира, че филтърът би трябвало да се сменя на два месеца, както и че маската би трябвало да се пере постоянно, с цел да не се трансформира в разплодник на болести.

Той признава, че маските се трансформират в рентабилен бизнес, само че съгласно него, има дни, в които тяхната приложимост е наложителна.
„ Има огромно търсене на маски със заменяем филтър, тъй като те само правят работа. Антисмог маските още не са добре публикувани, тъй като са неотдавна на пазара “, разяснява той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР