Преди заседанието на Съвета за електронни медии (СЕМ), на което

...
Преди заседанието на Съвета за електронни медии (СЕМ), на което
Коментари Харесай

Журналисти от БНР до СЕМ: За 70 дни ген. директор постави под съмнение престижът на радиото

Преди съвещанието на Съвета за електронни медии (СЕМ), на което би трябвало да се реши ориста на ген. шеф на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов, над 100 чиновници на публичната медия от разнообразни стратегии, в това число и от районни радиостанции, изпратиха писмо до медийния регулатор, в което упорстват казусът да се върне там, където му е мястото.
Повод за изпращането на писмото е фактът, че тематиките със прекъсването на стратегия " Хоризонт " и натискът върху управлението, за какъвто свидетелстват редица публицисти от радиото, измежду които и освободената за малко от ресора си и от ефир Силвия Великова, от ден на ден се обръща към тезите на самото управление и на чиновниците, които го поддържат, а точно: това е бойкот, това е клюка и сюжет на една тайфа хора, която желае отстраняването на Костов. В негова отбрана излязоха предходната седмица чиновници на БНР, които желаеха 100 дни толеранс, с цел да разгърне управническата си стратегия.

" През последните дни се чуха апели, че генералният шеф има право на 100 дни успокоение, само че от това, което той съумя да свърши единствено за 70 дни, можем да предположим по какъв начин ще наподобява целият мандат. Поставени са под подозрение доверието и престижът на публичната медия. ", пишат публицистите.

Ето и цялостния текст на мнението до медийния регулатор:

Становище

От работещи в Българското национално радио

Уважаеми членове на Съвета за електронни медии,

обръщаме се към вас в седмицата, в която се чака Вашето решение по проблема с рецесията в БНР. След " хепънинга " под прозорците Ви и срещата Ви с част от работещите в радиото, бихме желали да върнем казуса там, където му е мястото – в границите на 24 часа на 12 септември 2019 година беше изработен опит да бъде цензуриран публицист от " Хоризонт " и на 13 септември 2019 година невиждано спря програмата. Според Прокуратурата - след преписка сред представител на управлението и НУРТС, без никакви механически аргументи.
Насред случая " Великова " БНР разгласи скок на заплатите

Не оспорваме значимостта на работата на всеки от сътрудниците ни. Радиото не може нито без кореспонденти, нито без звукорежисьори, нито без техници, нито без музиканти, нито без администрация, само че имаме друга функционалност в производството на крайния радио артикул. И може би отсам идват разликите ни. За нас съществена полезност е обезпеченото и от Конституцията право на свободно изложение. Затова сме и толкоз чувствителни към случилото се на 12 и 13 септември 2019 година

Досега не сме си разрешавали да приказваме от името на БНР и под позициите ни стоят имената ни. Ще ги видите и в този момент - от разнообразни стратегии, излъчвания, звена, както и от другите синдикални организации. По време на чуването на част от синдикалните деятели на 3 октомври чухме да ни назовават " една тайфа " и " тези от " Хоризонт ", да ни упрекват, че " участваме в сюжет ", част, от който е прекъсването на стратегия " Хоризонт ", и че сме " принуждавали сътрудниците си да желаят оставката на генералния шеф ".
Директорът на БНР: И на мен ми мирише на някакъв тип бойкот

Под въпрос беше сложена свободната воля на 17 от 19 -те репортери на БНР. Дълбоко сме възмутени от чутото по време на срещата Ви с представители на два от синдикатите в БНР, че работещите в " Хоризонт " са " една шепа хора “ с високи заплати “, които се занимават единствено с това да сменят генералните шефове, които не са им комфортни.

Това, с което сме изцяло съгласни обаче е, че в Радиото има напрежение, а това пречи на работата ни. Надяваме се, че Съвет за електронни медии ще реши по какъв начин и кой да поеме отговорността за прекъсването на ефира и за нарушаването на лицензията. Ваши са пълномощията да определите възможно ли е да се оказва напън върху Радиото и кой разрешава това.

Оставката или предварителното освобождение на генералния шеф е единственият рационален ход, с цел да бъде непокътнат престижът на БНР.
Съвет за електронни медии даде седмица на шефа на БНР да си подаде оставката

Не може и не трябва да бъде съпоставян опитът за налагане на цензура с обещания за увеличение на приходите. Хората биват употребявани и настройвани против фиктивен зложелател чрез ниските им заплати. Най-страшно е разделянето като продуциран от управлението механизъм за оцеляване посредством неглижиране на прекъсването на програмата.

Държим да подчертаем, че в никакъв случай не сме се противопоставяли на каквито и да било финансови инспекции и проверки, на което и да било управление.

През последните дни се чуха апели, че генералният шеф има право на 100 дни успокоение, само че от това, което той съумя да свърши единствено за 70 дни, можем да предположим по какъв начин ще наподобява целият мандат.

Поставени са под подозрение доверието и престижът на публичната медия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР