Преди време ви бях запознала, мили дами, с някои трикове

...
Преди време ви бях запознала, мили дами, с някои трикове
Коментари Харесай

Хитрата домакиня ви съветва

Преди време ви бях срещнала, благи дами, с някои трикове и тънкости в готвенето. Тази публикация е нещо като продължение на предходната. Ще ви споделя още практични хрумвания, с които може да улесните и съкратите времето, прекарано в кухнята. И по този начин, дано да стартираме.

Предполагам, че всяка от вас е опитна стопанка и знае много неща, свързани с това по какъв начин да улесни готвенето вкъщи. Но въпреки всичко, случва се да има неща, с които не сме осведомени. Аз също не знаех много от тях, които, видите ли, са били толкоз лесни за правене, а аз съм си губила времето и съм си хабила нервите, когато нещо не ми се получава.

Сигурно всяка от вас се е ядосвала, когато някой зарзават или парче месо, които готвите в тигана, са залепвали. Е, в този момент ще ви издам една загадка, с която да предотвратите тази неприятна преживелица. Когато започнете да готвите, слагайте в тигана масло. Но не непосредствено върху продуктите, които готвите.

Използвайте шпатулата и с нейна помощ избутайте месото или зеленчуците на единия завършек на тигана. Поставете другата половина на котлона и оставете бучка масло да се разтопи. Така топлото масло ще ви обезпечи незалепваща страна и към този момент може да поставите зеленчуците или месото назад и да продължите да готвите. По този метод освен няма да залепне, само че ще имате и добре сотирана храна.

Ако чакате посетители и желаете да им сервирате за предястие плато с вкусни зеленчуци, то е добре да сте подготвени с тях малко преди приятелите ви да са пристигнали, с цел да може да им обърнете внимание. Може да нарежете зеленчуците и да ги запазите свежи в хладилника най-малко 12 часа. За задачата покрийте платото с влажна домакинска хартия и след това увийте добре със стреч фолио. Така ще имате постоянно свежи зеленчуци за вас и вашите посетители.

Ако ще вършиме десерти, е добре да разбиете хубаво сметаната. Препоръчвам първо да прочетете етикета на продукта, тъй като може да я сбъркате с някоя по-лека сметана, която не става за сладкиши и която е добре да оставите за кафето. Много е значимо да изстудите добре купата, в която ще разбивате сметаната. Ако сте купили неподсладена сметана, прибавете към нея две лъжици захар на една чаша сметана.

Когато започнете да разбивате, изначало го правете на най-силната степен, която има вашият миксер. Когато забележите, че бъркалките стартират да оставят забележими следи в сметаната, намалете на междинна степен миксера. Продължете с разбиването, до момента в който не получите меки връхчета в сметаната.

 Месо

Сигурно на доста от вас ви се е случвало, когато чупите яйца за омлет или за разтрошаване, да попадне някоя черупка в купата или тигана, нали? Е, това може да се промени просто като не чупите яйцата непосредствено в купата, в която ще ги разбивате, или в тигана, където ще вършиме омлета.

За задачата преди да добавите към сместа, в която ще разбивате, яйца, чукнете ги в обособена купа, разбъркайте леко и тогава поставете към сместа. Същото се отнася и за тигана. Ако въпреки всичко попадне черупка в сместа, най-лесният метод да я премахнете е като я гребнете с друга черупка.

Когато печете някое ядене и са ви останали малко сирене и кашкавал, смесете ги с хлебни трохи и ги прибавете към ястието, малко преди да го извадите от фурната. Така ще получите доста приятна коричка.

Ако задушавате месо, с цел да стане сосът необикновен и да има страховит мирис, прибавете 1-2 части ябълка.

Ако решите да вършиме картофена салата, с цел да стане тя по-бързо, обелете и нарежете картофите на едри кубчета и ги сложете да се варят във вода, в която сте поставили олио, сол и подправки по ваш избор.

Ако пък варите цели картофи с кожата, с цел да не се напука тя, прибавете към водата, в която ще ги варите, оцет.

Ако желаете зеленчуците, които задушавате, да придобият прекрасен карамелен цвят, прибавете към маслото една чаена лъжица захар.

Ако ненавиждате да стържете мек кашкавал, сложете го, преди да го настържете, за 15 минути в камерата. Така по-късно ще ви е доста по-лесно да го обработите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР