Преди време турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна Швеция, че

...
Преди време турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна Швеция, че
Коментари Харесай

Ердоган насочва поглед към Запада, за да спаси икономиката си

Преди време турският президент Реджеп Тайип Ердоган укори Швеция, че укрива „ негодници и терористи “, напомня.

Той назова държавното управление на скандинавската страна „ зло “, тъй като, по думите му, е разрешило изгарянето на Корана по улиците на Стокхолм. В един миг турският президент даже непосредствено съобщи на Швеция " да не се занимава " с кандидатурата си за НАТО.

Но по-късно, на срещата на върха в Литва в понеделник, Ердоган сподели " да ".

Под бурни овации той поддържа участието на Швеция във военния съюз, похвали уменията за водене на договаряния на нейния министър-председател Улф Кристерсон и дейно даде обещание да пази границите на Швеция както личните на Турция.

Сръчната политическа маневра на Ердоган беше посрещната с облекчение в целия алианс и означи последното от поредност решения, които „ деескалират “ напрежението сред Анкара и Запада, написа Financial Times.
Прави ли Ердоган противоположен завой във външната си политика?
„ Ние навлизаме в нова епоха на връзките сред Турция и Запада “, разяснява Мурат Йешилташ, шеф на проучванията на външната политика в Seta - турски мозъчен концерн, който има тесни връзки с администрацията на Ердоган.

Промяната на тона на Турция идва в миг, в който тя обезверено се пробва да притегли назад задграничните вложители, избягали по време на траялата години икономическа рецесия в страната.

Докато Русия и страните от Персийския залив предоставяха финансова поддръжка на Турция през последните години, новоназначеният стопански екип на Ердоган се надява да обезпечи вложения от Съединени американски щати и Европа.

„ Външната политика се въздейства директно от икономическите връзки. Така че, в случай че западът и Турция могат да отворят нова страница, стопанската система ще бъде тематика номер едно “, сподели още Йешилташ, добавяйки, че Ердоган пренастройва външната си политика след успеха на изборите през май.
Отношенията с Москва
Отношенията на Анкара със Запада се утежниха, откогато Ердоган за първи път пристигна на власт през 2002 година Американските и европейските водачи бяха все по-притеснени от последователното преобразяване на ръководството на турския президент в автокрация.

Решението на Турция да задълбочи икономическите си връзки с Русия след нашествието в Украйна предходната година също също разгневи нейните западни сътрудници на Турция. По-рано тази година самият Ердоган сподели, че Турция е по-близо до Путин, в сравнение с до Вашингтон.
Стратегически поврат или тактически ход?
Освен бързия поврат на Ердоган във връзка с кандидатурата на Швеция за НАТО, има и други признаци, че Турция търси по-конструктивен метод със Запада.

Когато президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Турция предходната седмица, му беше разрешено да напусне с група украински бойци, трансферирани в Истанбул според договорка за замяна на пандизчии с Москва.

За огромно неспокойствие на Кремъл,Ердоган изрази и мощна поддръжка за упоритостите на Украйна да се причисли към НАТО.

Очаква се Анкара да резервира топлите си връзки с Русия заради зависимостта на Турция от вноса на нефт и газ, както и заради обстоятелството, че Москва е значим състезател в Сирия, която е стратегически приоритет за администрацията на Ердоган.

„ Приоритетът на Анкара е да резервира салдото си, с цел да разшири своето пространство за маневриране и въздействие като районна мощ и световен артист.

Ходовете на Ердоган към НАТО и напъните му към Европейски Съюз са тактически и в сходство с по-широките геополитически упоритости на Турция. Те сигурно не са противоположен завой “, счита Емре Пекер от Eurasia Group.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР