Преди това Беличев е натрупал доста черни точки заради начина,

...
Преди това Беличев е натрупал доста черни точки заради начина,
Коментари Харесай

Защо Лаура Кьовеши идва пак у нас?

Преди това Беличев е натрупал много черни точки поради метода, по който ръководи активността на българския офис на евро прокуратурата, извънредно непродуктивната му активност, ограничаваща се до две каузи, издържани инспекции по сигнали за злоупотреби с европари, държани „ на трупчета “. А два дни след оповестението на сигнала на Пепи Еврото, Димитър Беличев по неотложност отпътува за Люксембург по искане на Лаура Кьовеши, както се разбра по-късно. Това ускорява догатките, че същинската цел на третото посещаване на европрокурор №1 в България е точно подмяната на единствения заместител на Теодора Георгиева с човек, който самата тя ще уточни.

 

Според осведомени Кьовеши ще упорства това да е някой от делегираните европрокурори, които са определени. След отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор, защото по правилник точно тя е индивидът, който може да дефинира заместника си. съгласно други обаче елиминирането на Беличев е единствено въведения към отстраняването на самата Георгиева, което също съгласно регламента към този момент зависи от Кьовеши или от догатката на комисията LIBE, в която е българският европрокурор Елена Йончева.

 

На терена на Брюксел бившето острие на Българска социалистическа партия и  някогашният президент на ПЕС и някогашен водач на столетницата Сергей Станишев от дълго време и наяве са затоплили връзките си след спречкванията около провалената им интимна връзка. На 31 октомври пък се състоя изненадваща среща сред Станишев и Бойко Борисов под претекст, че са обсъждали демографската рецесия у нас, въпреки да не е ясно в качеството на какви фактори, от които би могло да зависи решаването на тези проблеми. Паралелно с развоя на събитията към мистериозния сигнал на Пепи Еврото, който дни преди появяването му бе разгласен за умрял, възкръсна и желанието на някогашния министър председател и съпредседател на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков да издигне за основен прокурор точно Теодора Георгиева.

 

Той косвено за пръв път обществено съобщи това пред медиите месец и половина преди задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова напролет на 2022 година, като заприказва за „ действителни арести “ и за това, че те могат да доведат „ основен прокурор от Европа “. Още тогава бе изтълкувано, че Петков има поради точно Теодора Георгиева поради тесните й контакти по посока и на Политическа партия, и на Демократична България и дадени от тях обещания. А в последно време тази опция се разисква все по-открито. Облаците, които сигналът на Пепи Еврото сгъсти над главите на Георгиева и Беличев обаче явно още веднъж са задействали сюжета за овластяването на представителката ни в Люксембург като основен прокурор у нас. Засега Кирил Петков среща съпротивата на съдружния си сътрудник „ Демократична България “, които са безапелационни, че не е задоволително политическа партия да издига обвинител №1 на страната, защото това е директна интервенция в работата на сякаш подвластната правосъдна власт. Сигурно е, че другите партии също ще въстанат против желанията на Петков. Най-остър отпор обаче ще има от ГЕРБ поради директното присъединяване на Теодора Георгиева в арестите на някогашния министър председател Борисов, дружно с някогашния финансов министър Владислав Горанов и някогашната шефка на пресцентъра на тяхното държавно управление Севдалина Георгиева на 17 март 2022 година, а Министерство на вътрешните работи непосредствено замеси в тях европрокуратурата.

 

Това стана причина да незабавната реакция на Кьовеши, която се разграничи от акцията, извършена няколко часа след отпътуването й, откакто бе у нас за повторно. Почти незабавно след събитието европрокурор №1 на два пъти е викала българските делегирани европрокурори в Люксембург и е упорствала в България да бъде въведен ротационен принцип за нашия европрокурор, както е в доста други страни, към този момент подменили няколко от тях. Това обаче досега не се е случило.

 

Според извънредно наситената си стратегия в този момент Кьовеши би трябвало да се срещне с българските делегирани европрокурори, с премиера Николай Денков и с и.д. основен прокурор Борислав Сарафов. Тя имаше същите срещи с тогавашните титуляри на постовете Кирил Петков и Иван Гешев и преди арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова. Впоследствие задържанията бяха оповестени за противозаконни, защото не стъпваха на процесуално издържани показания и бяха дадени незаконосъобразно от Васил Божков от Дубай онлайн и доказани от Кирил Петков, без той да има директно отношение към наличието им.

 

На 25 август обаче забегналият предприемач изненадващо се върна в София и в течение на два дни бе разпитван в Софийската градска прокуратура по делото, формирано по негови изказвания, че е давал подкупи на Борисов и Горанов, след което бе пуснат под домакински арест. Това прави сегашните му показания изцяло законосъобразни, за разлика от предходните, дадени пред българския делегиран европрокурор Елена Попова, която към този момент напусна европрокуратурата. Което слага нащрек Борисов и обкръжението му поради опасенията, че сюжетът от март 2022 година може да се повтори след следващото тръгване на Кьовеши от България. И защото въобще не е ясно каква е повода за срещата на Кьовеши с премиера Денков, който е лицето и гласът на всички налагани от Кирил Петков планове.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР