Преди точно месец – на 13 декември 2021, се закле

...
Преди точно месец – на 13 декември 2021, се закле
Коментари Харесай

Първият месец на промяната: „Ще анализираме“ и ще се топлим с минерална вода

Преди тъкмо месец – на 13 декември 2021, се закле кабинетът на премиера Кирил Петков. Правителството пристигна на власт с заричане за бърза смяна, нов морал и „ по две автомагистрали „ Хемус “ годишно “. Първият месец от мандата обаче мина под знака на проектите на кабинета постепенно, умерено и в детайли да проучва и да опипва почвата.

„ Ще проучваме! “

Ако има нещо, което никой не може да отхвърли на Петков и Василев, това е безспорното успокоение и цялостна безчувственост пред очите на всеки проблем. Цените на тока се оказват непостижими за бизнеса, който изнемогва? Трябва експертен разбор и вероятно по-нататък – някаква помощ. Нужно е повишаване на тока за бита? Ще се изчака до март, с цел да се проучва както би трябвало. Ако има справедливи аргументи – ще нарастне. Нов вариант на ковид върлува из Европа, а цели 20% от дребното проби, които се вършат у нас, са позитивни? Трябва разбор какви ограничения могат да се подхващат и какъв проект да се измисли за пандемията. И по този начин нататък…

Урсула фон дер Лайен чакаше Петков, не Радев

Още в първите си дни на поста, новият министър председател сподели, че за на никое място няма да бърза. Дори и за Брюксел, където евролидерите се събираха на последно съвещание на върха за годината и очевидно чакаха да се срещнат с новозаклелия се български министър-председател. Петков обаче реши, че ще отстъпи мястото си на Румен Радев, тъй като не желае европейският му дебют да е в първата седмица на власт. Плановете бяха комплицирани от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която категорично уточни, че ще чака министър председател, не президент. Поименно.

Накрая въпреки всичко пътешестване имаше, само че с ден забавяне и без присъединяване на Съвета.

Няма да има по-ниски пенсии от декември. Или…

С преизчислението на пенсиите всички пенсионери ще вземат по-високи пенсии. Средно нарастването ще е над 60 лева, обещаваха от много време ръководещите. Или не…

С идването на 7 януари, доста възрастни хора бяха полети с един леден душ и се оказаха обеднели и с излъгани очаквания. Половината пенсионери са получили по-ниски пенсии през януари по отношение на декември, удостовери и в Народното събрание шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов. Хората с минимални инвалидни пенсии са получили с към 50 стотинки по-малко, а хората със обществена пенсия за напреднала възраст, с 30 лв. по-малко. Фалът ще се замазва през февруари, когато „ потърпевшите “ ще получат и няколко лева добавка към добавката, с цел да може лятото и двете добавки да бъдат спрени. Желязна логичност!

Кирил Петков с акция – 75 лева за имунизиран пенсионер

Колко е цената на здравето и за какъв брой пари могат да бъдат „ напазарувани “ българските пенсионери? Според премиера – тъкмо 75 лева Толкова предложи той за всички тези възрастни, които към този момент са имунизирани или по една или друга причина не желаят ваксина, само че биха склонили да сложат против пари.

Петков даже се похвали с резултати – по 30 хиляди души почнали да се имунизират дневно, след началото на акцията му. За това той даже похвали здравния министър проф. Асена Серберзова. Обаче дали? Лекари акцентират, че поставяните ваксини са всеобщо бустери – т.е тези под 30% имунизирани си поставят спомагателна отбрана. Решение, евентуално взето от дълго време, само че отлагано за след празниците.

Днес да вземем за пример от 30 398 общо дози за деня 23 156 са бустерни, а останалите – първи и втори дози. Същото беше и през вчерашния ден – общо 22 888, бустерни – 16 489. Такава е картинката всеки ден. Май не толкоз оптимистична, както я показа министър председателят.

Сербезова и поръчката на проби – рестарт след рестарт

За да могат да вървят децата на учебно заведение, те би трябвало да бъдат тествани постоянно. А за това трябват голямо количество щадящи бързи проби, за които е нужна процедура за социална поръчка. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров беше провел такава, само че по нея има съществени възражения и подозрения в злоупотреби.

Новият министър на поста Сербезова реши да поправи това с нова поръчка, само че кашата стана още по-голяма, по тази причина и тя беше спряна от самата нея. Поръчката на Сербезова за 12 млн. щадящи теста, както и тази на Кацаров, отиват в КПКОНПИ. Сега следва нова процедура и връщане на стартова позиция. Да забележим, може пък третият път да е на шанс.

Петков против Янев за спомагателни натовски войски у нас

Какъв би трябвало да е отговорът на България, в случай че НАТО изиска разполагането на спомагателни военни елементи у нас по отношение на рецесията в Украйна? Не е ясно!

„ Не смятам, че са налице нужните условия, които могат да аргументират решение, обвързвано с разполагане на спомагателни войски на наша територия “, разгласи военният министър, а допреди месец и длъжностен министър председател Стефан Янев.

Това е персонално мнение, а не официална позиция на държавното управление, отговори Кирил Петков. „ Няма напрежение, къде го виждате? Това, което споделям аз, го споделя и министър председателят, само че с други думи “, замаза министърът.

И след това излезе на анти-НАТОвски митинг в своя отбрана.

„ Никой нищо не е желал от България “, хлъзна се най-после и Радев.

Дано НАТО схванаха какво им споделят българските управляващи, тъй като ние май не можахме…

Новият бюджет – през февруари… Не, в действителност през април

2022 година е, а бюджет на страната липсва. Още преди да има кабинет суперминистърът Асен Василев умерено изясни, че по въпроса ще се мисли през януари и бюджет ще има „ евентуално февруари “. После си даде още кард бланш – до април. Миналогодишният бюджет 2021 ще остане в действие до края на март, взеха решение ръководещите. Или, в случай че желаете да изчакаме и летните отпуски – може нов бюджет наесен, а до тогава да караме с ария.

Министерство на финансите, несъмнено, са извънредно спокойни. През 1993 и 1997 година също не е имало признати бюджети, успокоиха оттова.

1993…

1997…

Колко успокояващо…

Ще се топлим с… минерална вода

Непосилни сметки за газ, повишаване на дървата, двойно по-висока цена на пелетите, неясноти с цената на тока. Откъдето и да се огледа, топлото тази зима ще ни излезе солено и добре, че на открито е топло. За шанс Кирил Петков и Асен Василев имат концепция. Но за по-нататък. „ Да се топлим с геотермални извори, защото имаме в обилие в страната “, оферират министър председателят и суперминистърът му.

„ Не става от през днешния ден за на следващия ден, само че Турция в последните 10 години е съумяла да вдигне 1,8 гигавата, а те имат съвсем същата геология като нас. Това е съвсем един атомен реактор “, подходи с обичайния си оптимизъм Кирил Петков. Освен турците, и исландците се справяли.

Звучи съвършено, чакаме с неспокойствие да го забележим изпълнено.

Искат ли старозагорци край града да се гори софийския отпадък?

За по-малко от месец новата власт съумя да измисли и съвършен проект за справяне със задаващата се рецесия в комплекс „ Марица Изток “. Там няма да бъде изграждана парогазова централа, както беше планувано в изпратения в Европейската комисия План за възобновяване и резистентност. Вместо това ТЕЦ-овете край Стара Загора ще създават сила от утилизация на боклуци. Или по просто казано – ще горят софийски отпадък и ще вършат ток.

„ Смятаме построяването на парогазова централа за нецелесъобразно. Това беше признато от страна на Европейската комисия “, изясни Асен Василев.

Планът има единствено три пробойни – нужното финансиране отново е голямо, а и столичани, и старозагорци не се впечатлиха от концепцията.

Елит под карантина, позиция за Северна Македония – старата…

Поради някаква странна причина, посред здравна и енергийна рецесия, от седмици страната се занимава главно с позицията ни за Северна Македония. Трябва или не София да каже „ да “ на Скопие в Европейски Съюз абсолютно? Или пък да се упорства да се съблюдава договорът за добросъседство от страна на съседите ни, в чиито учебници българинът е фашист, който е изпратил евреите си в концлагери.

Кирил Петков от Ден 1 се демонстрира подготвен за отстъпки и изяснява, че би трябвало разговорът със Скопие да се измести от историята и да се трансферира в стопанската система. Почти никой различен от политиците обаче не е склонен.

Накрая целият хайлайф на страната беше събран от президента в една стая, с цел да бъде изкована новата позиция на страната ни по тематиката. След 6 часа договаряния реализираха немислимото – нищо ново за районен съд Македония, само че пък всички под карантина.

Достоен край на първия месец.

Както се споделя – най-хубавото предстои…
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР