Преди точно един век на Хари Сореф му хрумва идея

...
Преди точно един век на Хари Сореф му хрумва идея
Коментари Харесай

Създаването на един от най-емблематичните катинари в света

Преди тъкмо един век на Хари Сореф му хрумва концепция за нов артикул: благонадежден, само че наличен катанец. Компанията, която основава предприемачът, е не друга, а Master Lock – която вечно трансформира промишлеността за сигурност. През 1921 година заключващите механизми се оферират в два стила: скъпи, само че съвсем невъзможни за строшаване и евтини, само че лесни за разтрошаване. Най-добрите катинари се продават за над 100 $ днешни пари; Изобретението на Сореф коства към една десета от тази цена.

През 1924 година Сореф получава патент за ламиниран железен катанец – всъщност поредност от железни пластини, закрепени дружно, с цел да се получи трайно, само че на ниска цена заключващо устройство, което е мъчно да се счупи. Според патентния документ, „ корпусът на устройството е железен блок със доста тегло и присъща устойчивост, които качества му разрешават сполучливо да устои на всички елементарни опити за унищожаването му. С други думи, корпусът на катинара е на практика нерушим. “

„ Хари Сореф е амбулантен ключар, на който му хрумва идеята висококачествена ключалка с висока степен на сигурност, която също е и налична “, споделя Джъстин Матушек, шеф на маркетинга в Master Lock, който към момента е със седалище в Милуоки. „ Все още произвеждаме версии на тази истинска брава. И те са измежду нашите най-продавани артикули. “

През по-голямата част от 20 век Master Lock популяризира своя първокачествен артикул като „ Най-здравият катанец, създаван в миналото “. Ранната реклама укрепва това изказване с изображения на лъвове, колоси и мощни ръце, които държат катинара. През 1974 година компанията пуска телевизионна реклама, която демонстрира по какъв начин един от нейните катинари оцелява изстрел от пушка и към момента работи. „ Tough Under Fire “ („ Здрав в огъня “) остава една от най-високо оценените реклами по време на Super Bowl за всички времена.

Сореф получава концепцията за своето откритие, до момента в който работи за държавното управление на Съединени американски щати, произвеждайки брави за отбрана на военното съоръжение по време на Първата международна война. Той признава, че закалената стомана, употребена за ризница на кораби, танкове и други транспортни средства, е идеална за изработката на новия тип катанец.

Изобретателят стартира да експериментира с плоски, железни части и осъзнава, че ако ги подреди едно върху друго, те могат да бъдат завършени в извънредно здрав катанец. Въпреки че някои членове на фамилията му са комплицирани от първичното му предложение да влагат в новото откритие, няколко от по-далновидните му другари – а точно П. Е. Йолс и Сам Стал – виждат капацитет в продукта и обезпечават нужния капитал.

„ Ламинираният стоманен катинар през днешния ден всъщност е същия като истинския на Сореф през 1921 година “, споделя Джон Лупиезовец, колекционер на сувенири от Master Lock в Милуоки и познаващ всички неща, свързани с компанията. „ Той пресова металните парчета, занитва ги дружно и по-късно ги шлайфа за по-завършен тип. Сглобените елементи са извънредно здрави. Решението е гениално. “

Master Lock нараства устойчиво от самото си начало през 1921 година Въпреки това бизнесът процъфтява по-значително чак през 1928 година, когато федералното държавно управление прави поръчка от 65 000 $ за 147 600 катинара, за да заключи „ палавите нощни клубове на Бродуей “ – както се споделя в статия за услугата в Master Lock News през 1967 година – по време на сухия режим.

 HarryHoudini1899

Сореф също прави Master Lock известно име посредством другарството си с Хари Худини – извънредно известния вълшебник от началото на 20 век. Легендата споделя, че изобретателят го научава по какъв начин да отваря продукта му. Лупиезовец обаче се съмнява в истинността на тази история.

„ Сореф и Худини са другари от цирка още преди войната “, споделя той. „ И двамата са ключари и мисля, че споделят секрети в този отрасъл един с различен. Сореф може и да е посочил на Худини по какъв начин да скрие инструментите за отключване на катинара по тялото си, само че съм сигурен, че Худини към този момент е знаел по какъв начин да отключи катинара. “

Магьосникът също по този начин знае, че неговият другар е направил първокласен артикул. „ Худини употребява някои от моите продукти и ги цени високо “, сподели Сореф пред Omaha World Herald през 1931 година

Основателят на компанията доста обича дните си в цирка, където работи като уредник, който урежда пристигането на цирка в избран град, преди да стане ключар. Сореф даже включва циркови изображения в новия си бизнес. Различни циркови животни са показани на опаковките на продуктите и в рекламите, а лъв става знак на компанията като е част от корпоративното брандиране на Master Lock и през днешния ден.

Докато ламинираният железен катанец си проправя път в промишлеността, Сореф също основава и трендове в връзките със чиновниците и в индустриалните процеси. Той цени служащите си – които наброяват към 600, всички под негово управление – и упорства да го назовават ​​на първото му име.

„ Сореф ще попита всеки в организацията, дали има някаква добра концепция “, споделя Ели Гетингер, шеф по образованието в еврейския музей в Милуоки, който включва и артефакти на компанията и нейния създател. „ Той постоянно разпитва чиновници в индустриалния етаж за усъвършенствания или нови артикули, които съгласно тях може да проработят. “

***

Сореф умира през 1957 година на 70-годишна възраст, но паметта му продължава да живее в компанията. Неговото семейство и сътрудници вложители в последна сметка продават бизнеса, който към момента оперира в Милуоки. Компанията продължава да създава различни катинари за голям брой приложения в сигурността, в това число електронни брави и даже такива, които могат да се ръководят от смарт телефона.

До гибелта си Сореф остава разпален откривател. Той непрестанно се занимаваше с нови хрумвания, правейки над 80 патента за своите дизайни и артикули – от брава за аварийни гуми за коли и рампа за товарене на камиони до система hasp-and-lock и даже витрина за демонстриране на бравите си. И въпреки всичко, единственото откритие, което довежда Сореф до значителен успех е Master Lock.

Като млад съветският преселник той работи в железарски магазин, благосъстоятелност на братовчед му Бен Урич. Там Сореф създаде дизайн за закърпване на дупки в гуми благодарение на ластици. Той има намерение да го патентова – единствено дето братовчед му го изпреварва. Сореф не е изключително удовлетворен от това и когато изобретява ламинирания железен катанец, той бързо подава документите за патент без помощ от никого. Години по-късно, Урич се пробва да се извини за решението си, само че Сореф му споделя, че няма потребност.

„ Направи ми услуга “, споделя той на братовчед си. „ Не бих бил там, където съм през днешния ден, в случай че не беше това, което ти направи. Благодаря ти. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР