Преди сметките за зимата да дойдат, това лято потребителите харчат

...
Преди сметките за зимата да дойдат, това лято потребителите харчат
Коментари Харесай

Разходите за свободното време стигнаха 100 лв., миналото лято били 72 лв.

Преди сметките за зимата да дойдат, това лято потребителите харчат много повече от предходното за почивки, занимания и пътувания, демонстрират данните на националната статистика. „ Потребителите видяха, че инфлацията няма да им изяде приходите, а ще изяде част от техния растеж, което им разреши това лято доста повече да харчат за забавление и почивки. Докато предишното лято по-скоро въпросът беше дали ще можем да запазим стандарта си на живот, към този момент въпросът е с какъв брой той пораства ”, твърди Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система по NOVA. 

Разходите за свободното време, които са били 72 лева на човек предишното лято, в този момент към този момент са 100 лева Същото се случва през лятото и с парите, които българинът оставя в хотели и заведения за хранене.

Разхлабването на колана обаче може съществено да заплаши фамилния бюджет тъкмо в този момент - сред поизтънелите сметки в края на лятото и предстоящите нови разходи до края на годината. Това е и интервалът в годината, в който просрочените задължения най-вече порастват, регистрират от колекторските организации. „ При вземанията също има сезонност – единият пик нормално е тъкмо след лятната почивка. Другият интервал, в който се оказваме с празни джобове, е януари-февруари ”, изясни Райна Миткова от Асоциацията за ръководство на вземанията в България.

Преглеждаме цените и с търговците. Очакванията са бюджетът за дарове да нарасне най-малко с 20-30% по отношение на предходната година, а най-вече консуматори да отделят сред 200 и 400 лева, с цел да зарадват околните си в края на годината. Най-много празнични покупки се чакат при облеклата, обувките, смарт устройствата и електроуредите, както и при играчките и по-дребните дарове.

Разходите за почивки и пътувания в края на годината също ще са по-високи, регистрират специалистите в туризма.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР