Преди шейсет години се поставя началото на Регионален събор на

...
Преди шейсет години се поставя началото на Регионален събор на
Коментари Харесай

Съборът в Благоевградско „Пирин пее“ стартира на 30 юли

Преди шейсет години се слага началото на Регионален събор на националното творчество „ Пирин пее “, който заема едно от челните места по повсеместност и организационно – художествена реализация. Досега с огромен триумф са извършени 15 събора, като първият е през 1962 година, а до 1985 година те са на всеки пет години, оповестиха пред Българска телеграфна агенция от Областна администрация – Благоевград. 

Съборът има богата история, само че през 1985 година е прекратен. Повече от десетилетие по-късно – през 1997 година, е възобновен сполучливо и изрично декларира своето наличие в културния живот на страната и на Пиринския край. 

Тази година е шестнадесетото издание на „ Пирин пее “, което ще събере в последните дни на юли в местността „ Предела “ повече от 1500 участници от всички общини на територията на област Благоевград. Очакват се и посетители от други области на страната, които също ще покажат непокътнати през вековете мостри от фолклора и обичайна просвета от Благоевградска област, показват от регионалната администрация. 

Регионалният събор на националното творчество съхранява и разпространява формите за битуване на фолклора и обрисува взаимоотношението сред националното творчество и актуалната художествена просвета като нейна основа.  Съборът внедрява и утвърждава детайли и знаци от обичайна национална просвета в актуалната празнично – обредна система, допълват от регионалната администрация. Ръководното начало на огромната демонстрация е да покаже самобитността и първичната неподправеност на всички дялове на националната художествена просвета – пеене, описване, хора и танци, детски фолклор, традиции, облекло, занаяти и други. 

С цел спокойното и сполучливо осъществяване на събора Областна администрация – Благоевград и Община Разлог сътвориха организация, взаимно с всички институции на територията на региона, показаха за Българска телеграфна агенция от регионалната администрация. Мерки ще бъдат подхванати от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Благоевград, а в региона на събора ще патрулират служители на реда. ВиК екипи ще правят нужните инспекции преди и по време на събора, като ще се управлява и чистотата на водата - ще бъдат направени краткотрайни чешми за събитието. 

Проверки ще бъдат осъществени и от РЗИ – Благоевград, както и от противопожарната работа на търговски обекти и на местата, избрани за подиуми и лагеруване по време на шестнадесетия събор на националното творчество „ Пирин пее “. Ще бъде обезпечен и патрул, ще има медицински екипи на място, както и два автомобила и екипи на Югозападното държавно дружество.  

Шестдесетгодишнината от първото осъществяване на събора ще бъде маркирана с огромен концерт в първия ден на „ Пирин пее “ – 30 юли. В неделя - на 31 юли, е формалният заключителен концерт. 

Тази година съборът на националното творчество „ Пирин пее “ се организира под патронажа на президента Румен Радев, показват още от регионалната администрация. Основни основатели и уредници са Областна администрация – Благоевград и Община Разлог, а провеждането му е подкрепено от всички общини на територията на региона. 

Отличените създатели от „ Пирин пее “ ще показват област Благоевград на Националния събор на българското национално творчество в Копривщица, който ще се организира от 5 до 7 август. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР