Преди седмица стана ясно, че цените на денталните услуги у

...
Преди седмица стана ясно, че цените на денталните услуги у
Коментари Харесай

Усмивки срещу символични цени: Бъдещите стоматолози и техните пациенти


Преди седмица стана ясно, че цените на денталните услуги у нас са се повишили с 30%. В София има място, където хора, които нямат опция, могат да лекуват своите зъби на алегорични цени.

Всяка година близо 250 студенти приключват Факултета по дентална медицина в София. Още от четвърти курс бъдещите стоматолози стартират процедура с същински пациенти. На един от тях се доверяват и родителите на Дани, който към този момент по-смело сяда на зъболекарския стол.

Усмивки против алегорични цени: Бъдещите стоматолози и техните пациенти
Снимка: bTV


„ Когато беше на две години и половина, той имаше 8 зъба с кариеси. Отидохме при лекар, който се занимава с деца и ни накара да държим детето, да му държим и ръцете и краката. Беше му поставила памуци, с цел да работи върху него. Той доста се беше наплашил “, показа майка му Милена Чакалова.

Усмивки против алегорични цени: Бъдещите стоматолози и техните пациенти
Снимка: bTV


Лошият опит, както и неналичието на средства за дентално лекуване в постоянните клиники, водят до търсене на други благоприятни условия за фамилията на Дани. Тяхна позната ги свързва с Факултета по дентална медицина в София. Там те срещат Дениз Асадпур, която е към този момент пета година студент по дентална медицина.

„ Детенцето пристигна, запознахме се. Много усмихнато, доста лъчезарно дете. Седна на стола и не сме имали никакви проблеми. Оттогава към този момент дружно водим лекуването му. Впоследствие започнах да церя и неговите родители. Работим дружно с нашите преподаватели. Те са постоянно до нас. Помагат ни, дават ни насоки, препоръки, всяко едно лекуване е под тяхно наблюдаване “, изясни тя.

Дениз Асадпур, студент по дентална медицина
Снимка: bTV


За Дениз, която след година ще бъде публично квалифициран стоматолог, най-важно е нейните пациенти да бъдат удовлетворени и здрави.

А Дани към този момент не го е боязън да върви на ортодонт – даже му харесва, споделя детето.

Дани
Снимка: bTV


Извършват се необятен набор от процедури, както и в постоянните клиники.

„ Всички вероятни диагнози, с които след това един доктор по дентална медицина може да се сблъсква, са теоретично изиграни и след това приложени като операции, което ще рече - лечение на кариеси, лечение на пулпити, екстракция на зъби, всички тези, присъщи за детската възраст диагнози, както и в останалите катедри “, уточни доктор Наталия Гатева, началник на Катедра по детска дентална медицина.

доктор Наталия Гатева, началник на Катедра по детска дентална медицина
Снимка: bTV


Въпреки наличните цени и безвъзмездния труд, намирането на пациенти се оказва не толкоз елементарно.

Усмивки против алегорични цени: Бъдещите стоматолози и техните пациенти
Снимка: bTV


„ В нашата катедра постоянно е имало прочут проблем с намирането на деца пациенти, което е съпроводено с това, че за разлика от възрастния, който може да пристигна самичък на ортодонт, детето изисква да бъде съпроводено от родителите, а те всекидневно са на работа “, добави проф. Гатева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР