Преди седмица правителството одобри договора със САЩ за 183-те машини

...
Преди седмица правителството одобри договора със САЩ за 183-те машини
Коментари Харесай

Румен Гечев: Има ли гаранция, че ще получим Страйкър- ите?

Преди седмица държавното управление утвърди контракта със Съединени американски щати за 183-те машини и друга спомагателна техника към тях, образование, тренажори, логистика. Преди това Народното събрание утвърди общият пакет, който ще коства на бюджета към 2.5 милиарда лева Основната доставка на бойните машини ще бъде осъществена през 2026 и 2027.

За одобрение на контракта гласоподаваха от " Продължаваме промяната - Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи. Против бяха от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

От Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу " с аргумента, че към този момент сме платили изтребители F16 Block70, а нищо не сме получили досега от Съединени американски щати. Освен това по покупко-продажбите и за самолетите, и за бойните машини няма неустойки. Румен Гечев попита има ли гаранция, че бойните машини ще бъдат получени.

Зам.-министърът на защитата Станимир Георгиев съобщи, че парите за изтребителите стоят на депозит в американска банка и единствено за тази година лихвите са 60 млн. лв.. Добави, че самолетите са на поточна линия и това е тествано от властта.

Гечев отвърна, че посланикът в Съединени американски щати би трябвало да бъде отзован, защото още през януари е споделил, че самолетите са на поточната линия, а потенциалът на завода е 4 самолета на месец.

От името на Движение за права и свободи Йордан Цонев сподели, че партията приема този разход като инвестиция във военно-промишления комплекс на най-голямата страна на НАТО, защото България употребява сигурност, несъразмерна на разноските ѝ.

Бюджетната комисия утвърди и спомагателни разноски по контракта за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби . Причината е подмяна на информационните и локационни системи на строящите се в България кораби с по-съвременни на стойност 10 млн.лв.

Така общата стойност на плана нараства до 995 млн. лева Първият транспортен съд към този момент е на вода и се достроява.

Председателят на комисията Йордан Цонев съобщи, че ще направи всичко допустимо гласуваните разноски да влязат за второ разискване в пленарна зала преди бюджета за следващата година.

Утре на първо четене ще бъдат гласувани финансовата рамка на Здравната каса и Държавното публично обезпечаване.

Очаква се първото гласоподаване по държавния бюджет да бъде идната седмица - най-вероятно на 6 декември.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР