Преди предстоящите празници Великден и Гергьовден от 5 април до

...
Преди предстоящите празници Великден и Гергьовден от 5 април до
Коментари Харесай

БАБХ проверява храните за празничната трапеза

Преди идните празници Великден и Гергьовден от 5 април до 8 май 2022 година Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) прави инспекции на храни в комерсиалната мрежа

Те обгръщат както обекти за произвеждане и търговия с храни, по този начин и хранилища за търговия на едро и заведения за публично хранене.

Повече детайлности показа в ефира на Бистра Иванова от БАБХ. Тя сподели, че фокусът е върху агнешкото месо, козунаците и яйцата, в това число боядисани яйца и пресни зеленчуци.

"Що се касае до агнешкото месо да вземем за пример, това, което наблюдаваме е произхода му, здравната маркировка, съпътстващите документи и метода на предпазване ", сподели Иванова.

Тя показа, че агнешкото месо, което е с български генезис би трябвало да бъде маркирано със наследник щемпел, а това, което е от трети страни с червен цвят и добави, че когато месото се излага неопаковано, на мястото на излагането му би трябвало да бъде посочена страна на генезис.

Иванова посъветва жителите при определяне на месо с изминал период на валидност да подават сигнали на уеб страницата на БАБХ и, че всяка регионална дирекция има телефони на които жалбоподателите могат да звънят. Тя сподели, че нарушавания не липсват и разясни:

"Миналата седмица при рутинна инспекция органите на Столична дирекция на вътрешните работи бяха спрели един микробус, в който се оказа, че се транспортира агнешко месо, т.е. субпродукти - 75 кг. агнешко шкембе и 40 кг. агнешка тлъстина, за които няма съпътстващи документи и не е ясно какъв е техният генезис, и за къде са предопределени ".

Освен това Иванова добави, че след инспекции по пазарите също са открити нарушавания. Тя моли потребителите да пазарят на регламентирани места, а покупката от разнообразни платформи и амбулантни търговци крие риск, тъй като няма метод по какъв начин да се наблюдава и да се подсигурява генезис на храните, които се оферират по този метод.

Още детайлности можете да чуете в звуковия файл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР