Преди по-малко от година футболният клуб Рубин (Казан) беше сочен

...
Преди по-малко от година футболният клуб Рубин (Казан) беше сочен
Коментари Харесай

Двукратният шампион на Русия "Рубин" е пред разпадане заради дълг от 12 млн. евро към футболистите

Преди по-малко от година футболният клуб " Рубин " (Казан) беше апетитен като един от любимците за купата в локалната Премиер лига, а през днешния ден е изправен на ръба на финансовия колапс. Големите издания в Русия осведомиха за невиждана рецесия в клуба от република Татарстан, чието понататъшно битие е сложено под въпрос.

" Рубин " е под угрозата да остане без футболисти от идващия месец, откакто дължи близо 12 млн. евро за заплати. За момента няма и изгледи обстановката да се възстановява, откакто в сряда на играчите е казано, че няма пари, с които да им бъде платено. През уикенда " Рубин " ще изиграе последния си мач за календарната година – семейството против " СКА " (Хабаровск).

Футболният клуб е благосъстоятелност на " Татарско-американската капиталова и финансова компания ", чийто президент е Радик Шаймиев. Бизнесменът е 84-и по благосъстояние в Русия със положение от 1.12 милиарда $, съгласно данните на " Форбс ". В управата на " Рубин " е още президентът на република Татарстан Рюстем Муниханов, който е апетитен за доближен на съветския президент Владимир Путин, както и задържаният за ликвидиране преди време Рюстем Сайманов, който заемаше поста на състезателен шеф.

" Дълговете са факт, мога да го потвърдя, тъй като имаме информация от клуба и футболистите. За момента обаче не знаем нищо, като се изключи че четири месеца играчите не са си получавали парите ", сподели Александър Зотов, който е ръководител на профсъюза на футболистите в Русия.

Откъде идват задълженията

" Рубин ", който е първенец на Русия от 2008 и 2009 година, както и бронзов медалист от 2010-а, натрупа задължения освен към играчите си, само че и към други страни. През лятото управлението на клуба се смени, откакто досегашният президент Илсур Метшин се отдръпна. Кметът на Казан заемаше поста по-малко от две години и след отдръпването си беше упрекнат, че е похарчил големи средства.

Твърдеше се, че в границите на една година футболният клуб е похарчил сред 100 и 200 млн. евро. " Това е безспорна неистина. Не сме похарчили 200 милиона, даже и 100 не сме. Винаги сме се управлявали от строга финансова дисциплинираност ", сподели през лятото Метшин.

Преди началото на сезон 2016-17 обаче " Рубин " похарчи съществени средства най-много след идването на треньора Хави Грасия. Тимът от Казан притегли играчи за 40 млн. евро, само че единствено година по-късно след трупането на задължения част, от тях бяха продадени, с цел да се покрият част от отговорностите. Със промяната на управлението през лятото си потегли и Грасия, който беше сменен от именития Курбан Бердиев, донесъл двете трофеи на " Рубин ".

 Бившият и сегашен президент на
© Associated Press

Бившият и сегашен президент на " Рубин " Илсур Метшин (с гръб) и Рюстем Муниханов в другарска прегръдка.

Проучване на " Спорт Експрес " демонстрира, че с изключение на сериозните суми за прехвърляния, играчите са подписвали и контракти с невероятни условия. Бившият халф на " Барселона " Алекс Сонг получава заплата от 2.5 млн. евро, а единствено за подписа си е получил бонус от 9.5 млн. евро. Френският национал Ян М’Вила пък се разписва против 2 милиона заплата, а в контракта му има клаузи като нарастване на съвсем 6 милиона и бонус преданост от 4 милиона евро на година.

Фрапиращ е и случая на халфа Георги Махатадзе (19 години), който беше притеглен като свободен сътрудник, взима заплата от 200 хиляди евро годишно, само че е получил и
бонус от 3 милиона евро, с цел да подпише с " Рубин ". В същото време Махатадзе е записал едвам 38 минути от началото на сезона.

От клуба са заявили, че заплащат сред 15 и 20 милиона евро за заплати на година, само че във финансовия отчет не са включени сумите, които се раздават като
бонус. Според " Спорт Експрес " за последните 12 месеца сумата наброява към 30 млн. евро единствено за звездите в тима като Сонг, М’Вила, Максим Лестиен, Рубен Рочина и Жонатас (вече в " Хановер " – бел. ред.).

" Футболистите нямат виновност в тази ситуация, тъй като надали има човек, който ще откаже сходен контракт. Проблемът е в хората, които са управлявали клуба и го ръководят в този момент ", сподели още Зотов.

Играчите на " Рубин " отхвърлят да разясняват обстановката, само че за момента е ясно, че не са възнамерявали протестни дейности и протест на последния мач за годината.

" Ако не може да им се заплаща никой няма да ги вини да изоставен, това е напълно обикновено. Знам, че ще отнесат въпроса към съда в Русия, а в случай че няма реакция във ФИФА и Спортния трибунал (КАС). Профсъюзът ще спомага ", добави ръководителят на синдиката Зотов, който играе за " Динамо " (Москва).

Ще има ли резултат върху семейството на международното състезание

Според анализаторите и медиите в Русия рецесията с " Рубин " може да се отрази генерално на Казан. Градът е считан за спортната столица на Русия, а през 2018 година ще бъде хазаин на мачове от международното състезание по футбол.

" Казан сцена " би трябвало да одобри дуелите от груповата фаза Франция – Австралия, Иран – Испания, Полша – Колумбия и Германия против Южна Корея. Стадионът ще бъде хазаин още на един осминафинал и един четвъртфинал. През това лято " Казан сцена " одобри четири срещи от шампионата за Купата на конфедерациите.

От градската администрация подсигуряват, че Казан няма по какъв начин да откаже да одобри мачовете от международното състезание, тъй като всичко към провеждането на форума е обезпечено. Стадионът, в който се намира и огромният плувен комплекс, приел международното състезание по плувни спортове през 2015 година, беше издигнат сред 2010 и 2013 година за сумата от 450 млн. евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР